Dostupni linkovi

Generalni štrajk na Univerzitetu u Sarajevu


Sindikat Univerziteta u Sarajevu (UNSA) najavio je za danas generalni štrajk, jer nije zadovoljan poslovanjem UNSA i kašnjenjem plata, zbog čega se nastava i ispiti na 14 fakulteta odgađaju do daljeg.

Predsjednik Studentskog parlamenta UNSA Ahmed Nurković rekao je ranije da opravdava zahtjeve Sindikata, ali smatra da nije pravo vrijeme za štrajk.

"Sindikat je prilično neorganizovan s obzirom da neki fakulteti nisu njegovi članovi, te da neće svi stupiti u štrajk. Ako se već borimo za neka prava, onda bi to trebalo da radimo svi, počevši od studenata, koji će sada imati velikih problema sa upisom, a naročito oni koji planiraju da upišu master u inostranstvu", naveo je Nurković.

Senat UNSA u junu je dao podršku Sindikatu UNSA, ali je na sjednici prije nekoliko dana došlo izmjene tog stava. U Senatu smatraju da su nedavnom isplatom zaostalih tranši stvoreni minimalni uslovi za normalno poslovanje fakulteta.

Predsjednik Sindikata UNSA Berko Zečević rekao je ranije da je razumljiva promjena njihovog stava, koja se zasniva na čistim političkim interesima, jer su njihova primanja veća do dva, tri, pa čak i četiri puta od plata ljudi koji omogućavaju odvijanje nastave.

"Nastojaćemo da studentima obezbijedimo dva do tri dana priprema nakon prolongiranja ispita. Ovo radimo da i njima bude bolje jer su izuzetno prljave igre sada u opticaju, da je to nevjerovatno", izjavio je Zečević federalnim medijima.

XS
SM
MD
LG