Dostupni linkovi

Keri: Istorijski sporazum u Mozambiku


Američki državni sekretar Džon Keri pozdravio je potpisivanja primirja između vlade u Mozambiku i najvećeg opozicionog pokreta Renama kao "istorijski korak napred".

Sporazum koji treba da okoča skoro dvogodišnja neprijateljstva potpisali su u petak u prijestolnici Mozambika, Maputu, predsjednik Armando Gebuza i vođa Renama Alfonso Dlakama koji se krio do četvrtka.

"Ovaj sporazum podvlači moć pregovora i mogućnosti za mir kada je političko vodstvo posvećeno dijalogu", naveo je Keri u subotu u objavljenom saopštenju.

On je rekao da slobodni, fer i transparentni izbori zakazani za oktobar predstavljaju ključni sljedeći korak i da treba da "utabaju put "svijetlijoj, demokratskoj budućnosti" Mozambika.

Vođa Renama se skrivao od oktobra 2012. godine, pošto je optužio vladu da je prekršila odredbe mirovnog sporazuma iz 1992. godine kojim je okončan građanski rat što je besneo od sticanja nezavisnoti 1977. godine.

Građanski rat su vodili vladajući Frelimo (Oslobodilački front Mozambika) u tada jednopartijskom Mozambiku i antikomunistički Renamo (Mozambički nacionalni otpor). Renamo je dobijao pomoć iz Rodezije i Južne Afike kojima su vladali bijelci, pošto je vlada Mozambika podržavala naoružane grupe u tim zemljama.

XS
SM
MD
LG