Dostupni linkovi

SAD: Milionske odštete za pet pogrešno optuženih


Federalni sud u Njujorku odredio je novčanu odštetu od 41 miliona dolara petorici mladih Amerikanaca afro i hispano-američkog porijekla koji su pogrešno optuženi za silovanje i pokušaj ubistva jedne bijele djevojke koja

1989. godine trčala u Central parku u Njujorku. Tom odlukom se završava sudski spor koji je trajao 25 godine.

Tada mladići iz siromašnoj njujorškog kvarta Harlem osuđeni su za napad Triše Mejli, 28-godišnje bankarske službenice.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio pozdravio je u petak uveče odluku suda i rekao da će svaki od optuženih dobiti oko milion dolara za svaku godinu provedenu u zatvoru.

Napad se dogodio za vrijeme pojačane rasne tenzije i kriminala koji je stvorio još dublji jaz između bogatih i siromašnih.

Triša Mejli koja je otišla na jutarnje trčanje u Central parku, bila je žrtva zasjede. Silovana je, pretručena i ostavljena da umre. Ona se postepeno oporavljala ali je potpuno zaboravila da je napadnuta, što je dodatno komplikovalo policijsku istragu.

Policija je nekoliko sati poslije napada uhapsila petoricu mladih, koje je dugo ispitivala, cešto bez prisustva advokata ili roditelja. Svi su potom osuđeni uprkos tome što nisu urađene analize DNK-a.

Optuženi su proveli između šest i 13 godina u zatvoru, prije nego što je jedan kradljivac priznao da je napao mladu ženu i da je djelovao sam.

XS
SM
MD
LG