Dostupni linkovi

Tokio zatvara zastarjele reaktore


Japan će zatražiti od nuklearnih operatora da sastave planove o zatvaranju četvrtine od 48 reaktora u ovoj zemlji, koji su suviše stari ili skupi za modernizaciju radi ispunjavanja standarda uvedenih poslije katastrofe u Fukušimi.

Vlada smatra da su starija postrojenja osjetljivija na katastrofe i želi da ih zatvori, kako bi javnost podržala gradnju novih reaktora, izvještava medijska kuća "Nikei".

Svi reaktori u Japanu ugašeni su poslije nuklearne krize iz 2011. godine, kada su zemljotres i cunami teško oštetili atomsku centralu Fukušima Daići.

Javnost se tada okrenula protiv nuklearne energije, ali vlada želi da ponovo pokrene reaktore koji su procijenjeni kao bezbjedni, da bi zemlja smanjila zavisnost od skupog uvoza fosilnih goriva.

"Nikei" navodi da je kompanija "Kansai elektrik pauer" vjerovatno prva koja će pristupiti zatvaranju dva svoja reaktora starije generacije.

Nova pravila o nuklearnoj bezbjednosti otežavaju modernizovanje starijih reaktora, a moguće je da čak dvije trećine ovakvih pogona u Japanu neće biti ponovo pokrenuto zbog visokih troškova, protivljenja lokalnog stanovništva ili seizmičkih rizika.

Novim propisima iz jula 2013. godine određeno je da je operativni vijek nuklearnih reaktora 40 godina, uz moguće produženje za 20 godina poslije detaljene inspekcije postrojenja.

Dva reaktora na jugozapadu Japana ranije su dobili inicijalno odbrenje da budu ponovo pokrenuti. Ukupno 12 reaktora dostići će granicu od 40 godina starosti u narednih pet godina.

XS
SM
MD
LG