Dostupni linkovi

U rudniku Raspotočje zarobljeno osam rudara


Nakon što je Zenicu danas oko 16:30 sati pogodio zemljotres jačine 3,5 stepeni Richterove skale u rudniku Raspotočje došlo je do "gorskog udara" i obrušavanja materijala prilikom čega su dvojica rudara povrijeđena, a osam ih je zarobljeno u jednoj od jamskih prostorija.

Kako javlja reporter portala Klix.ba s mjesta događaja, ekipe Hitne pomoći Zenica su odmah nakon nesreće izvukle povrijeđene rudare i prevezle ih na Odjel urgentne medicine Kantonalne bolnice Zenica i njihove povrede nisu opasne po život.

"Iza 17 sati dva rudara su dovezena stabilnih životnih parametara, nisu životno ugroženi. U toku je dijagnostička obrada, a nema podataka o drugim povrijeđenim rudarima", kazao je načelnik Urgentnog odjela Kantonalne bolnice Zenica Kasim Spahić.

Ekipe Hitne pomoći još uvijek pristižu, a u toku je akcija spašavanja osam rudara koji su zarobljeni u jednoj jamskoj prostoriji rudnika Raspotočje. Oformljena je četa za spašavanje koji će što prije pokušati izvesti rudare na sigurno.

Porodice rudara trenutno se nalaze pred rudnikom gdje čekaju informacije o njihovom stanju.

Esad Čivić, direktor Rudnika mrkog uglja u Zenici u razgovoru za Klix.ba je potvrdio da je u rudniku trenutno zatrpano osam rudara.

"Dvije čete se nalaze u samom rudniku, jedna čisti, a druga je tu u stanju pripravnosti. Pored toga, na površini se nalazi i skupina ljudi koji su spremni da siđu u rudnik i pomognu unesrećenima ukoliko bude potrebe za tim", kazao je je Čivić za Klix.ba.

XS
SM
MD
LG