Dostupni linkovi

Porošenko najavio primirje za petak


Ukrajinski predsednik Petro Porošenko najavio je da će proglasiti prekid vatre i u petak u 11h po srednjoevropskom vremenu ukrajinske snage obustaviće operacije koji će biti uslovljen održavanjem sastanka Kontakt grupe u Minsku.

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Andrej Purgin, koji učestvuje u razgovorima sa Kijevom, rekao je da bi proruske snage mogle takođe da prekinu vatru, ako to učini ukrajinska vojska, preneo je Interfaks.

"Ako sa njihove strane zaista dođe do prekida vatre, onda ćemo možda i mi to učiniti. Videćemo kako oni poštuju prekid vatre", rekao je Purgin.

Istovremeno, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je optužio Vašington da podržava, kako tvrdi - “ratnu partiju” u Kijevu u trenutu kada se očekuje odgovor ukrajinskih lidera i pobunjenika sa istoka na mirovni plan.

S druge strane jedan visoki zvaničnik NATO rekao je za Rojters da Rusija u Ukrajini ima nekoliko hiljada vojnika i stotine tenkova i oklopnih vozila.

U međuvremenu, pojedini izvori sa lica mesta tvrde da je počeo napad na grad Marijupolj iz smera Novoazovska koji su nedavno osvojili proruski separatisti.

XS
SM
MD
LG