Dostupni linkovi

Slovenske stranke lijevog centra potpisale koalicioni sporazum


Pobjednik izbora u Sloveniji, stranka lijevog centra, Partija Miro Cerar, dogovorila je vladajuću koaliciju u srijedu i potpisla kolicioni spoarzum sa partijom penzionera Desus i Socijal demokratama, obezbjeđujući tako čvrstu većinu.

Profesor prva Miro Cerar, koji je imenovan za premjera u parlamntu prošle godine, reako je da će ministri biti imenovani sljedeće sedmice kada će koalicioni dogovor zvanično biti utvrđen.

Tri koalicione partije imaju 52 od ukupno 90 mjesta u parlametu Slovenije.

Kako je Cerar obajavio u avgustu, profesor ekonomije Dušan Mramor biće sljedeći ministar finasija dok će prvi čovjek stranke penzionera Karl Erjavec ostati ministar vanjskih poslova.

Sve tri stranke su prilično hladne prema privatizacijama koej Evropska komisija vidi kao esencijalne za oporavljanje fiansija te zemlje, koja je prošele godine uspjela da iznese finasijski paket pomoći za svoje banke bez traženja pomoći sa strane.

Istovremno je objavljno da je opozicija u Sloveniji zatražila je vanrednu sjednicu parlamenta, zahtijevajući od novog premijera Mire Cerara da u novi sastav Evropske komisije predloži drugog kandidata umjesto Alenke Bratušek, jer je kako navode u prošlosti, izražavala euroskeptične stavove

Takođe se na početku svoje političke karijere protivila privatizaciji državne imovine i finansijskoj stabilizaciji koju zagovara Brisel.

Junker je počeo intervjue sa kandidatima koje su odabrale sve članice EU osim Belgije, a iz njegovog kabineta su potvrdili da će od troje slovenačkih kandidata Junker na razgovor pozvati samo bivšu premijerku Bratušek.

XS
SM
MD
LG