Dostupni linkovi

MMF podržao Kristin Lagard


Međunarodni monetarni fond (MMF) ukazao je poverenje generalnoj direktorki fonda Kristin Lagard koja je pod istragom u Francuskoj zbog nemara u korupcionaškoj aferi iz 2008. godine.

"Upravni odbor MMF-a obavešten je o nedavnim događajima ali i dalje izražava poverenje u sposobnost direktorke da efikasno obavlja svoju dužnost", navodi se u saopštenju upravnog tela MMF-a koji predstavlja 188 članica te svetske organizacije.

Kristin Lagard od srede se zvanično nalazi pod istragom u Francuskoj zbog nemara u korupcionaškoj aferi u vreme kada je bila ministarka finansija.

Slučaj datira iz 2008. godine i odnosi se na spor koji je vodio francuski biznismen Bernar Tapi protiv banke Kredi Lione o prodaji kompanije Adidas čiji je bio vlasnik od 1989. godine.

Tapi je 2007. godine poverio banci da proda kompaniju, koju je potom tužio da ga je u postupku prodaje oštetila.

Kristin Lagard, u to vreme ministarka finansija, odobrila je da se taj sudski spor reši arbitražom i država je 2008. godine na ime odštete isplatila Tapiju oko 400 miliona evra, uključujući i 45 miliona na ime nematerijalne štete.

Kristin Lagard se zamera što je slučaj Tapi poverila arbitražnom panelu, što nije utvrdila nezavisnost jednog od arbitara i što se na odluku arbitraže, koja je bila "izdašna" u korist Tapija, nije žalila.

Ako istraga dovede do suđenja i Lagardova bude osuđena, preti joj kazna do 10 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG