Dostupni linkovi

Različite aktivnosti povodom obilježavanja Međunarodnog dana nestalih


Porodice nestalih osoba sa područja bivše Jugoslavije sutra će različitim aktivnostima obilježiti 30. kolovoz - Međunarodni dan nestalih lica s ciljem podizanja javne svijesti o problemu nestalih u oružanim sukobima i kršenju ljudskih prava, i to ne samo u sukobima u bivšoj Jugoslaviji, nego u cijelom svijetu.

Iz Međunarodne komisije za nestale osobe priopćeno je da je od 40.000 osoba koja su nestala u sukobima u bivšoj Jugoslaviji više od 70 posto pronađeno, ali da se oko 12.000 osoba i dalje vodi kao nestalo.

ICMP pozdravlja napore porodica nestalih da se obilježavanjem ovog dana podigne svijest o pitanju nestalih osoba, da se traži odgovornost vlasti i da zajedno odaju počast nestalima bez obzira na nacionalnost, etničku ili vjersku pripadnost.

U BiH će udruženja porodica nestalih osoba iz 20 općina na identičan način postaviti simboličnu instalaciju u okviru uličnih skupova u cijeloj BiH.
Građani će imati priliku da napišu odgovarajuće poruke i da ih postave na siluetu od stiropora koja predstavlja nestalu osobu.

XS
SM
MD
LG