Dostupni linkovi

Libijska vlada pod pritiskom podnela ostavku


Libijska prelazna vlada, koju vodi premijer Abdulah al-Tani, saopštila je u četvrtak uveče da je predala ostavku parlamentu.

Prelazna vlada, koja je delovala na istoku zemlje u cilju izbegavanja islamskih pobunjenika koji imaju snažno prisustvo u Tripoliju, saopštila je, kako prenosi AFP, da je ponudila ostavku izabranoj skupštini u Tobruku, i zbog bezbednosnih razloga.

Najava je usledila tri dana nakon što je libijski Nacionalni kongres zvanično zamenjen parlamentom izabranim u junu u ponedeljak imenovao pro-islamističku ličnost Omar al-Hasija za mandatara za formiranje "vlade spasa".

"Parlament je smenio Al-Tanija kao premijera i dao Al-Hasiju nedelju dana za formiranje vlade spasa", istakao je novinarima portparol skupštine Omar Ahmidan u Tripoliju u ponedeljak.

U ostavci vlade premijera Al-Tanija se izražava nada da će parlament, koji je jednina legitimna vlast u zemlji, formirati vladu koja će predstavljati sve građane Libije i biti u stanju da ponovo uspostavi bezbednost i pravnu državu.

XS
SM
MD
LG