Dostupni linkovi

Mostar: Danas potpisivanje deklaracije o nestalima


Predsednici Srbije, Hrvatske,Crne Gore i BiH danas će u Mostaru potpisati deklaraciju čiji je cilj da se podstakne uspešni završetak procesa traženja osoba nestalih u proteklim ratovima na području bivše Jugoslavije.

Dolazak u Mostar potvrdili su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Hrvatske Ivo Josipović, predsednik Crne Gore Filip Vujanović i predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Portparol Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba (ICMP), sa sedištem u Sarajevu, Jasmin Agović rekao je agenciji Beta da bi deklaracija trebalo da bude začetak globalne incijative kojoj bi se pridružile sve države suočene s problemima nestalih u oružanim sukobima.

"Deklaracija afirmiše rezultate koji su u proteklim godinama postignuti u postupku traganja za nestalima tokom ratnih sukoba i ujedno ima za cilj da se potvrdi spremnost za nastavak traganja za nestalima", kazao je Agović.

U deklaraciji se naglašava da nerazjašnjena sudbina brojnih nestalih u ratovima dodatno produžava patnje njihovih porodica, zbog čega se taj problem mora efikasno i odgovorno rešiti.

U tom dokumentu još stoji da šefovi Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH pozivaju i vlasti svih drugih zemalja sveta da to takođe učine.

Ukazuje se i na nužnost kažnjavanja odgovornih za tragične sudbine nestalih osoba.

Prema podacima ICMP-a, u ratovima na području bivše Jugoslavije prijavljeno je oko 40 hiljada nestalih osoba, od čega je najveći deo, 30 hiljada osoba, nestao u BiH.

Traga se za još oko 14 hiljada nestalih, od čega se u BiH traga za deset hiljada.

XS
SM
MD
LG