Dostupni linkovi

Vojska Srbije i KFOR pojačavaju patrole


Poslije ubistva pripadnika Žandarmerije Srbije kod Kuršumlije, Vojska Srbije i KFOR najavili su hitno pojačavanje zajedničkih patrola.

Sa druge strane, zamjenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Saša Rašić rekao je da Ministarstvo istražuje incident koji se dogodio blizu Merdara.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković i komandant međunarodnih snaga Salvatore Farina dogovorili su pojačano prisustvo svojih pripadnika na administrativnoj granici sa Kosovom, a posebno u reonima u kojima je uočena bespravna sječa šume.

Diković je, u telefonskom razgovoru sa generalom Farinom, tražio veće angašovanje snaga Kfora duž granice ,"kako bi se spriječile ilegalne aktivnosti na tom području".

On je posebno istakao da je nedopustivo da se grupe civila naoružane automatskim puškama slobodno kreću, da bespravno sjeku šumu i napadaju snage bezbjednosti Republike Srbije, koje ih u tome potpuno legitimno spriječavaju.

“Pri tome, ti naoružani civili čine teroristička akta, kao što je napad na pripadnike Žandarmerije Republike Srbije“, rekao je Diković.

General Farina je, takođe, osudio napade na snage bezbjednosti Republike Srbije, dodala je Vojska Srbije u saopštenju objavljenom na svom sajtu.

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Saša Rašić rekao je da Ministarstvo istražuje incident u kojem je poginuo srpski žandarm, potvrdio je da su šumokradice upale na teritoriju Srbije i dodao da policija Kosova pokušava da ih nađe.

"Zvaničan izveštaj daćemo nakon prikupljanja svih informacija u vezi sa incidentom koji se desio u tom području", rekao je Rašić.

Pripadnik srpske Žandarmerije Stevan Sinđelić preminuo od posljedica rana zadobijenih u napadu na policiju u Kopnenoj zoni bezbjednosti.

XS
SM
MD
LG