Dostupni linkovi

Švedska testira šestosatno radno vrijeme


Zvaničnici grada Geteborga u Švedskoj su završili sve potrebne akivnosti i procedure kako bi testirali radno vrijeme u trajanju od šest sati dnevno.

Gradske vlasti smatraju da bi tom praksom mogli smanjiti vrijeme bolovanja radnika, povećati njhovu produktivnost te uštedjeti novac.

Ljevičarska partija Švedske saopštila je prije nekoliko dana da će radno vrijeme od šest sati biti primijenjeno u domu za starije osobe Vastra Hisingen u gradu Goteborgu. Očekuje se da novo radno vrijeme u tom gradu bude uvedeno naredne godine.

"Izabrali smo dom za starije osobe samo zbog odgovarajuće veličine tog mjesta. Tamo radi oko 60 osoba, a odmah do tog mjesta nalazi se još jedan dom za starije osobe kojeg možemo koristiti kao referentnu tačku", objasnio je zamjenik gradonačelnika Geteborga Mets Pilem.

Zaposleni u domu za starije osobe gdje će biti obavljen eksperiment primali bi istu platu kao i njihove kolege u drugim domovima za starije osobe.

"Radnicima je drago zbog toga. Ovi koji su u kontrolnoj grupi možda nemaju razloga za slavlje, ali žele saznati da li bi ovaj projekat mogao donijeti promjenu svim radnicima i kraće radno vrijeme narednih godina", istakao je Pilem.

Švedske vlasti čak očekuju da bi kraće radno vrijeme moglo doprinijeti većoj potražnji za novim zaposlenima za određene poslove.

Nakon eksperimenta u domu za starije osobe, nezavisna komisija će donijeti odluku o mogućem uvođenju iste prakse u cijeloj Švedskoj.

Inače, prije nekoliko mjeseci švedska vlada je krenula sa eksperimentom da državni službenici u švedskom gradu Geteborgu od ovog ljeta rade šest sati dnevno, umjesto uobičajenih osam sati, kako bi se ispitalo da li takva praksa povećava produktivnost zaposlenih.

XS
SM
MD
LG