Dostupni linkovi

Ljajić najavio ukidanje rominga u regionu


U Budvi će krajem septembra predstavnici država regiona potpisati sporazum koji je prvi korak ka ukidanju rominga u ovom dijelu Evrope, najavio je srpski ministar trgovine, Rasim Ljajić.

O ovome je postignuta saglasnost vlada i regulatornih telekomunikacionih tijela Srbije, Crne Gore, Albanije, Turske, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

"Sporazum će biti potpisan tokom Infofesta u Budvi. Kada budemo imali ovaj krovni sporazum, započećemo i razgovore sa lokalnim operaterima za koje vjerujemo da će naći ekonomski interes da ga primjenjuju", rekao je Ljajić za Blic.

On dodaje da je Srbija pokušala da se, kao kandidat za članstvo u EU, priključi direktivi koju je donio Brisel, a koja bi trebalo da donese znatno niže cijene rominga za države članice EU.

"Nažalost, evropski komesar za ova pitanja me je obavijestio da se zasad Direktiva odnosi isključivo na države članice", kaže Ljajić i dodaje da je Brisel najavio podršku regionalnom dogovoru o ukidanju rominga.

Od 1. jula građani EU za roming na teritoriji Unije plaćaju 55 odsto manje nego u prošloj, a do kraja naredne godine roming u EU biće ukinut.

XS
SM
MD
LG