Dostupni linkovi

Premijer Iraka: Šiiti da dođu pod kontrolu vlade


Irački novoimenovani premijer Hajder el Abadi pozvao je u utorak brojne šiitske paravojske i plemena u zemlji da prestanu da deluju nezavisno i dođu pod kontrolu vlade, dodajući da su razgovori političkih rivala o formiranju nove vlade "konstruktivni i pozitivni".

El Abadi je na prvoj konferenciji za novinare od kako je prihvatio imenovanje za mandatara nove vlade govorio i o tome na koji način će pokušati da reši brige sunita, koji kažu da su na meti šiitskih paravaojski u verski izmešanim oblastima.

"Nikada nećemo dozvoliti nijednoj oružanoj grupi da operiše izvan državnog okvira. Oni svi treba da budu u državnom okviru i pod kontrolom bezbednosnih snaga", rekao je El Abadi grupi novinara u predsedničkoj palati u bagdadskoj Zelenoj zoni.

Brojne šiitske paravojske odgovorile su na poziv uticajnog iračkog velikog ajatolaha Alija el Sistanija i odlazećeg premijera Nurija el Malikija da podrže iračku vojsku, pošto je veliki broj njih pobegao od ekstremista iz Islamske države u severnim gradovima Mosul i Tikrit.

Veliki broj i sunitskih plemena protivi se Islamskoj državi.

Irak od početka godine potresa ustanak sunitskih ekstremista iz Islamske države i njihovih saveznika koji su preuzeli kontrolu nad zapadnim i severnim delovima zemlje. Oni su tvrdili da ih je šiitska vlada odlazećeg premijera Nurija el Malikija potpuno skrajnula politički i društveno.

Kriza se naročito pogoršala od juna kada je ta grupa proglasila islamsku državu ili kalifat na teritoriji pod njenom kontrolom.

XS
SM
MD
LG