Dostupni linkovi

Cavtat: Postignut konsenzus za izdradnju Jadransko jonske auto ceste


Završen je sastanak premijera Hrvatske, BiH, Crne Gore i Albanije u Cavtatu. Prema prvim informacijama, koje nam javlja naš dopisnik postignut je konsenzus oko izgradnje Jadransko – jonske auto ceste.

Premijeri četiri države – Hrvatske, Bosne i Hercegovine Crne Gore i Albanije postigli su konsenzus oko nužnosti nastavka izgradnje i dovršenja Jadransko – jonske auto ceste koja zapadnu i srednju Europu preko jadranskog priobalja povezuje s Grčkom.

Hrvatski premijer Zoran Milanović kaže da je to zajednički interes svih.

„Projekt jadransko-jonske autoceste zajednički je interes svih četiriju država koji još uvijek nije ostvaren, a važan je i za Hrvatsku kao jedan kontinuitet pravca koji povezuje ovu regiju i za Crnu Goru i za Albaniju, i za BiH, ali i za Kosovo.“

Prema najavama, glavna tema sastanka bila je regionalna suradnja i mogući zajednički projekti, a sve pred konferenciju o zapadnom Balkanu što ju je njemačka kancelarka Angela Merkel za četvrtak organizirala u Berlinu.

Uz Milanovića, na radom sastanku u Cavtatu sudjelovali su predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda i crnogorski i albanski premijeri Milo Đukanović i Edi Rama.

Na sastanku u četvrtak u Berlinu uz predsjednike vlada, ministre vanjskih poslova i gospodarstva Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije te Njemačke sudjelovat će i predstavnici Hrvatske i Slovenije te predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

XS
SM
MD
LG