Dostupni linkovi

Bivši šef CIA: IS će napasti Zapad


Bivši šef američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Majkl Hajden upozorio je da je samo pitanje vremena kada će militantna islamistička grupa "Islamska država" (IS) napasti Zapad.

Hajden očekuje da IS pokuša da izvede napad na neku metu u Sjedinjenim Državama ili Evropi.

Hajden je u izjavi američkoj TV mreži CNN upozorio da je napad te organizacije na Zapadu pitanje vremena.

Iskazali su svoju namjeru. Nema moćnijeg načina da iskažu svoju sposobnost među džihadističkom zajednicom od uspješnog napada na Zapad. IS je veoma moćna lokalna organizacija i vjerovatno moćna regionalna teroristička organizacija. Ona ima globalne ambicije i ima sredstva - naveo je penzionisani general.

Unutar bezbjednosne zajednice, međutim, ne postoji saglasnost u vezi sa tim da li je IS u ovom trenutku sposobna da napadne ciljeve na Zapadu.

IS je u junu promijenila naziv. Do tada je bila poznat pod imenom "Islamska država Iraka i Levanta" ili "Islamska država Iraka i Sirije", a njeni pripadnici su nedavno pogubili američkog novinara Džejmsa Folija i sam čin zločina snimili i objavili na internetu.

Bivši zamjenik direktora CIA Majkl Morel nazvao je Folijevo pogubljenje "prvim terorističkim napadom" te organizacije na SAD.

Američka vojska je pokrenula vazdušne udare na uporišta IS u regionu zbog, kako je prvobitno saopšteno, zaštite američkih diplomata u konzulatu u Irbilu u Iraku i kako bi se zaustavio genocid jazidske vjerske manjinske zajednice.

U međuvremenu se teritorija na kojoj se izvode napadi proširila i na druga područja, a Hajden smatra da bi američka vojska trebalo da proširi dejstvo i na teritoriju Sirije, gdje bijesni građanski rat od 2011. godine.

XS
SM
MD
LG