Dostupni linkovi

Brazil: Trojici zatvorenika odrubljene glave


U pobuni u zatvoru na jugu Brazila trojici zatvorenika su odrubljene glave, dok je još najmanje petoro ljudi povrijeđeno, saopštile su danas brazilske vlasti.

Zatvorenici u kazneno-popravnoj ustanovi u gradu Kaskavel su sinoć uzeli za taoce najmanje dva policajca i nekoliko drugih zatvorenika, izjavio je policijski kapetan Rikardo Pinto, dodajući da pregovori o puštanju talaca već traju više od 12 sati, prenijela je agencija AP.

Pobunjeni zatvorenici su zapalili neke predmete unutar zatvora i pomoću metalnih šipki uzrokovali materijalnu štetu u ustanovi u kojoj je u trenutku pobune boravilo više od 1.000 zatvorenika.

Pobuna je započela juče ujutro, kad je tokom doručka zarobljen jedan od čuvara, rekao je Pinto, dodajući da se više desetina zatvorenika popelo na krov zgrade, gdje su razvili transparent sa inicijalima P.Č, koji označavaju kriminalnu bandu formiranu u tom zatvoru tokom devedesetih.

Advokat koji zastupa sindikat zatvorskih čuvara Žairo Fereira je rekao da su se zatvorenici pobunili zbog loših uslova u zatvoru i da zahtijevaju bolju hranu i medicinsku njegu.

XS
SM
MD
LG