Dostupni linkovi

Lavrov najavio drugi konvoj za Ukrajinu


Ministar vanjskih poslova Rusije, Segej Lavrov, objavio je da Moskva namjerava da pošalje drugi humanitarni konvoj u Ukrajinu.

Kako je danas rekao na press konferenciji u Minsku, u pauzi susreta ruskog i bjeloruskog predsjednika, Rusija je o tome informisala Ukrajinu i nada se brzoj i laganoj saradnji sa Kijevom.

Moskva je bila izložena osudi Kijeva i Zapada zbog slanja ogromnog konvoja sa više od 90 kamiona u Ukrajinu bez odobrenja Kijeva i pratnje Međunarodnog crvenog krsta.

Lavrov je rekao da se nada da će ulazak drugog ruskog konvoja u Ukrajinu biti mnogo brži.

Kako je rekao "humanitarna kriza se nastavlja" na istoku Ukrajine, gdje su normalni uslovi za život u potpunosti onemogućeni zbog žestokih borbi između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika.Prema Lavrovu nema mjesta za odgađanje pomoći.

Ukrajinski su zvanični izrazili zabrinutost da je u konvoju koji je prošlog petka ušao iz Rusije na njihovu teritoriju, uneseno oružje za pobunjenike ili da su ukrajinsko oružje vratili u Rusiju.

Lavrov je to odbacio, tvrdeći da je konvoj u petak donio samo humanitarnu pomoć i da su se kamioni vrtili prazni.

Ponovio je da je su spremni da rade na traženju diplomatskog rješenja za krizu.

U međuvremenu stižu informacije o žestokim borbama između ukrajinskih snaga i pobunjenika na istoku Ukrajine u blizini grada Marijupolja.

Sukobi su izbili kada je nekoliko desetina vojnih vozila ušlo iz Rusije u Ukrajinu, prema Marijupolju.

XS
SM
MD
LG