Dostupni linkovi

SAD pojačale zračne napade na sjeveru Iraka


Nakon pogubljenja američkog novinara Jamesa Foleya - SAD su pojačale zračne napade na militante iz Islamske države na sjeveru Iraka. Istodobno, Velika Britanija pokušava otkriti tko je britanski džihadist na snimci koja je zgrozila svijet.

Britanska antiteroristička policija počela je istragu radi otkrivanja identiteta ubojice Jamesa Foleya. S obzirom na naglasak kojim ubojica govori, pretpostavlja se da je iz Londona.

U Badgadu je u četvrtak ujutro eksplodirao automobil bomba pri čemu je poginulo devet, a ozlijeđeno 38 ljudi. Sumnja se da iza eksplozije stoje džihadisti Islamske države koji su preuzeli odgovornost za nekoliko sličnih napada te prijete napadom na Bagdad.

Istodobno, Sjedinjene Države najavljuju slanje još 300 vojnika radi sigurnosti vlastitog osoblja u Iraku. UN je ondje počeo najveću operaciju dostave humanitarne pomoći u proteklih 10 godina.

Zračni napadi američkih snaga na sjeveru Iraka nastavili su se i nakon pogubljenja novinara Jamesa Foleya. Do sada su ih izveli više od 90. Istodobno, UN šalje pomoć za pola milijuna izbjeglih na području Erbila. Prvi zrakoplov već je stigao noseći 100 tona šatora i opreme za kuhanje.

XS
SM
MD
LG