Dostupni linkovi

Kina i Rusija: SAD su zemlja nejednakosti i torture policije


Kineski i ruski državni mediji iskoristili su policijsko ubistvo nenaoružanog 18-godišnjaka u mestu Ferguson u SAD koje je izazvalo u toj zemlji velike proteste, da uzvrate na kritike Vašingtona, ocenivši da su SAD zemlja nejednakosti i brutalne policijske taktike, prenosi agencija AP.

I Kina i Rusija su već dugo na meti kritike SAD zbog svojih autokratskih političkih sistema, a agencija AP ocenjuje da su im događaji u Fergusonu dobro došli da uzvrate istom merom.

Smrt 18-godišnjeg Afroamerikanca Majkla Brauna 9. avgusta, koga je ubio policajac belac, izazvala je rasne tenzije u prevashodno crnačkom
Fergusonu, u kojem su policajci uglavnom belci.

U uvodniku u kineskom listu Global tajms (Global Times) navodi se da "nevidiljivi jaz" još razdvaja bele i crne Amerikance, kao i da zemlje treba da se bave rešavanjem svojih problema na svoj način, bez kritikovanja drugih.

U Rusiji, državna televizijska stanica Rosija ističe policijsku upotrebu sile da bi bili zauzdani protesti u Fergusonu, šaljući latentnu poruku Rusima da bezbednosne snage na demokratskom Zapadu nisu manje brutalne ili netolerantne kada se radi o demonstracijama od Rusije, prenosi AP.

Kanal Raša tudej (Rušia Today) emitovao je intervjuu sa američkim profesorom i kritičarem vlade Markom Mejsonom, koji je proteste u
Fergusonu ocenio kao znak rasta finansijske nejednakosti i militarizacije američke policije.

"Policija štiti bankare na Vol stritu, koji su vlasnici Gradske skupštine, Gradskog saveta, Kongresa i federalne vlade i predsednika SAD", rekao je Mejson za RT.

AP navode da takođe postoje razlike između ruskog i kineskog praćenja događaja u SAD, koje su odraz zabrinutosti na domaćem terenu i njihovih odnosa sa Vašingtonom.

Dok se Rusija i SAD javno i oštro prepucavaju, Peking traži način da razvija stabilan odnos sa Vašingtonom u kojem je tretiran kao ravnopravan partner, navodi AP.

Pitanja rasizma i socijalnih nemira su takođe veoma osetljiva pitanja za Kinu, koja ima slične probleme u Sinđijangu, gde radikalna ujgurska manjina želi da se otcepi, ističe AP.

Agencija dodaje da bi suviše otvorena kritika SAD po tom pitanju mogla da stvori prostor za kritičniji stav kineskih građana prema vlastitoj vladi, naročito kada se radi o njenom odnosu prema manjinama.

XS
SM
MD
LG