Dostupni linkovi

Nastavak sukoba u Pojasu Gaze


U udaru iz zraka izraelskih snaga na Gazu u srijedu ujutro je poginulo 11 osoba, uključujući supruga i dijete jednog od lidera militantne organizacije Hamas.

Zvaničnik Hamasa iz Kaira Musa Abu Marzuk rekao je da je meta napada bio Muhamed Deif, lider oružanog krila ove organizacije. Nije poznato da li je i Deif među žrtvama.

Nade u postizanje dogovora Palestinaca i Izraelaca o trajnom prekidu vatre u Pojasu Gaze pokopane su pošto su palestinski militanti ispalili nekoliko desetina raketa na Izrael, koji je uzvratio vazdušnim napadima u kojima je život izgubilo najmanje troje ljudi, prenose u srijedu agencije.

Indirektni izraelsko-palestinski pregovori o primirju, koji se već danima održavaju u Kairu uz posredovanje Egipta, nalaze se pred propašću za što se međusobno optužuju dvije strane.

Palestinski zdravstveni zvaničnici saopštili su da su u izraelskim napadima na Gazu u utorak poginule najmanje tri osobe, a među njima su i jedna žena te jedna djevojčica, dok je ranjeno više od pedeset osoba.

Optuživši Hamasove islamiste za prekid primirja, Izrael je trenutno opozvao svoje pregovarače s pregovora u Kairu, prepustivši sudbini dosadašnje napore ostvarene posredovanjem Egipta u nastojanjima da se postigne dugoročni sporazum između Izraela i militantnih grupa u Pojasu Gaze, čime bi se omogućila obnova toga područja nakon pet sedmica sukoba.

XS
SM
MD
LG