Dostupni linkovi

Merkel: NATO će braniti baltičke države


Sankcije Zapada protiv Rusije bile su neophodne da se pokaže da smo ozbiljni kada je reč o ukrajinskoj krizi, izjavila je u Rigi nemačka kancelarka Angela Merkel.

"Naravno, moramo da pokušamo pronaći političko rešenje. Međutim, mislim da je bilo neophodno da uvedemo sankcije i pokažemo ozbiljnost naših stavova", rekla je Merkelova nakon razgovora sa letonskom premijerkom Laimdotom Straujumom.

Merkelova je navela da je bezbednost u okruženju pogoršana zbog ukrajinske krize i istakla da razume zabrinutost Letonije, kao i drugih baltičkih država i Poljske.

Merkelova je prenela uveravanja svojoj letonskoj koleginici da baltičke zemlje mogu da računaju na solidarnost Nemačke.

Ona je istakla da obaveza NATO da pomogne baltičkim zemljama "nije samo na papiru", već mora da biti ispunjena u slučaju potrebe.

Merkleova je obećala da će NATO pojačati prisustvo na Istoku, te najavila mogućnost održavanja manevara, ali je odbacila ideju o izgradnji novih NATO baza u istočnoj Evropi.

Nemačka Vlada najavila je i da će od septembra uputiti šest borbenih aviona koje treba da pojačaju nadgledanje baltičkog vazdušnog prostora.

Komandant NATO snaga u Evropi Filip Bridlav (Philip Breedlove) kazao je u nedelju da će one vojno reagovati ukoliko Rusija pokuša da pošalje trupe u bilo koju zemlju članicu Alijanse.

XS
SM
MD
LG