Dostupni linkovi

Za nerede na Balotnom trgu osuđena četiri opozicionara


Moskovski sud osudio je danas četiri osobe, među kojima i jednu penzionerku, za "masovne nerede" protiv politike Kremlja na Balotnom trgu u Moskvi, 2012. godine.

Sud je osudio Alekseja Gaskarova na 3,5 godine zatvora, Iliju Gušina na 2,5 godine, Aleksandra Malogina na 3,5 godine, i penzionerku Jelenu Kohtarjovu na uslovnu kaznu od 3 godine i sedam meseci zatvora.

U odluci suda se navodi da su svi osuđeni kršili javni red s predumišljajem, shavatajući da su pripadnici policije u uniformama predstavnici vlasti, koji ispunjavaju svoje obaveze u očuvanju javnog reda i mira.

Advokati osuđenih su na sudu trvrdili da se neredi na Balotnom trgu sa pravne tačke ne mogu smatrati "masovnim", te da je metež i sukob isprovocirala policija, a učesnici su se samo štitili.

Policija je pokrenula krivični proces protiv učesnika demonstracija 6. maja 2012. godine, koje su prerasle u sukob, kada je povređeno nekoliko desetina demonstranata i policajaca.

Tada je privedeno više od 400 osoba, i protiv njih su podignute krivične prijave zbog nasilja prema predstavnicima vlasti.

U februaru ove godine osuđeno je osam učesnika na zatvorske kazne od
2,5 do četiri godine.

Krajem jula, sud je osudio kao potencijalne organizatore nereda lidera leve opozicije Sergeja Udaljcova i pomoćnika poslanika Leonida Razvožajeva na po 4,5 godine zatvora.

XS
SM
MD
LG