Dostupni linkovi

Papa Franja beatifikovao 124 katolička mučenika


Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo u subotu je u Seulu proglasio blaženima 124 južnokorejska katolička mučenika koji su pogubljeni u 18. i 19. vijeku.

"Mučenici nas podsjećaju da Krista treba da stavimo iznad svega i da sve na ovom svijetu vidimo u relaciji sa njim i njegovom vječnom vladavinom. Oni nas podstiču da se zapitamo ima li nešto za šta bismo bili spremni da damo svoj život", rekao je papa na misi pred nekoliko stotina hiljada vjernika okupljenih u glanom gradu Južne Koreje.

Posjeta pape Franje Južnoj Koreji prva je posjeta jednog poglavara Rimokatoličke crkve Aziji od 1999. godine. Papa je i ovog puta oštro osudio potrošačko društvo, odgovorno za "beznađe" koje vodi u narkomaniju i samoubistva.

Među beatifikovaniom mučenicima je i Pol Jun Ji-Čung koji je krajem 18. vijeka pokušao da svoju majku sahrani po katoličkim običajima, ne poštujući tradicionalne obrede.

Prema podacima Crkve, oko 10.000 Korejanaca pogubljeno je poslije uvođenja katoličanstva na tom području, 1784. godine.

Pred hiljadama vjernika koji su u Seulu prisustvovali beatifikaciji katoličkih mučenika, papa je još jednom savremeno društvo ocijenio kao podijeljeno između obilja i dubokog siromaštva.

On je u četvrtak Sjevernu i Južnu Koreju pozvao da se ponovo posvete pomirenju na Korejskom poluostrvu, koje je podijeljeno od rata na tom području, pedesetih godina prošlog vijeka.

Papa je dvije korejske države pozvao da izbjegavaju "jalove" međusobne kritike i demonstriranje sile.

XS
SM
MD
LG