Dostupni linkovi

Produženo primirje u Pojasu Gaze


Izrael i radikalni palestinski pokret Hamas postigli su u srijedu uveče u Kairu dogovor da u Pojasu Gaze produže primirje, ali je nejasno za koliko je ono produženo.

Izraelski i palestinski zvaničnici su prvo saopštili da je primirije, koje ističe u ponoć, produženo za 72 sata.

Potom je šef palestinske delegacije rekao da je primirje produženo za pet dana, a izraelski zvaničnici to nisu htjeli da komentarišu.

Palestinski pregovarač Azam al-Ahmad rekao je da primirje ima za cilj da obezbijedi "pozitivnu atmosferu" i da je u razgovorima u Kairu ostvaren "značajan napredak".

U Kairu se pod egipatskim pokroviteljstvom vode indirektni pregovori između Izraela i Hamasa u pokušaju da se postigne dugotrajnije primirje i spriječi nastavak nasilja u Gazi kada sadašnji prekid vatre istekne.

Od kada je Izrael počeo ofanzivu na Gazu 8. jula, skoro 2.000 Palestinaca je ubijeno dok je izraelska vojska zabielježila 4.000 raketa ispaljenih iz Gaze. Sa izraelske strane poginula su 64 vojnika i tri civila.

Produžetak primirja dao bi objema stranama dodatno vrijeme da se dogovore o održivom prekidu vatre i planu za tu palestinsku enklavu.

XS
SM
MD
LG