Dostupni linkovi

Josipović: Mudra odluka o ćirilici


Predsednik Hrvatske Ivo Josipović pozdravio je odluku Ustavnog suda koji je predloženo referendumsko pitanje Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara o ćirilici proglasio neustavnim.

"Sud je po mom mišljenju doneo na Ustavu utemeljenu odluku, ali i odluku koja je mudra s aspekta regulacije društvenih odnosa", rekao je predsednik Hrvatske za HTV.

Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, desno orijentisano udruženje, podneo je u decembru prošle godine potpise za održavanje referenduma kojim su tražili da se službena upotreba jezika i pisma manjina dozvoli u sredinama gde one čine polovinu stanovništva, a ne trećinu što je sada slučaj.

Josipović smatra i "zaista mudrom" odluku da se zakonski urede modaliteti implementacije prava na ćirilično pismo u nekim, kako je rekao, osetljivim područjima u domovini.

Štab je, od postavljanja dvojezičnih ploča,u septembru prošle godine, organizovao proteste u kojima su table stalno skidane sa zgrada državnih institucija i uništavane, ali ih je hrvatska Vlada uporno ponovo vraćala.

Ustavni sud Hrvatske proglasio je u utorak referendumsko pitanje Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara o ćirilici neustavnim, a vukovarskom gradskom veću naložio da u roku od godine dana reši pitanje dvojezičnih tabli.

XS
SM
MD
LG