Dostupni linkovi

AI:SAD neadekvatno istražile pogibije avganistanskih civila


Amnesti internešenel (Amnesti International - AI) saopštio je da SAD nisu uspele da na adekvatan način istraže pogibije avganistanskih civila i moguće ratne zločine do kojih je došlo tokom vojnih operacija u Avganistanu.

U izveštaju te međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava, objavljenom u ponedeljak u Kabulu, AI kritikuje SAD i NATO zbog akcija u Avganistanu.

Iz AI navode da je ta organizacija istražila 10 incidenata koji su se dogodili od 2009. do 2013. godine, prilikom kojih su ubijeni civili tokom američkih vojnih operacija.

AI navodi da je u tim incidentima poginulo 140 civila, ali da ni u jednom od slučajeva koji je ta organizacija istraživala vojska nije pokrenula krivični postupak.

Većina incidenata bili su u vezi sa napadima iz vazduha u noćnim racijama koje je izvodila američka vojska, a obe navedene taktike delovanja izazvale su oštre kritike avganistanske vlade i civila koji tvrde da SAD ne vodi dovoljno računa o tome da ne budu ugroženi životi civila, navodi Asošiejted pres.

XS
SM
MD
LG