Dostupni linkovi

Turska: U nedjelju predsjednički izbori


U Turskoj se u nedjelju (10. avgust) održavaju prvi direktni predsjednički izbori, a najveći favorit je aktuelni premijer Redžep Tajip Erdogan, čiju pobjedu neki očekuju već u prvom krugu.

Građani Turske prvi put u svojoj istoriji direktno biraju predsjednika, što je posljedica promijene ustava, za koju se 2007. godine založila Erdoganova vlada, a potom je podržala većina stanovnika. Predsjednika Turske do sada je birao parlament.

Erdoganova pobjeda očekuje se uprkos korupcijskim aferama, a njegova popularnost objašnjava se činjenicom da je za vrijeme tri njegova uzastopna mandata Turska ostvarila ekonomski i rast životnog standarda, navode svjetski mediji.

Protivnici ga nazivaju "novim sultanom" i optužuju da je autokratski vođa koji pokušava da nametne svoje vjerske i konzervativne stavove u zemlji sa jakom sekularnom tradicijom.

Osim toga, mediji podsjećaju da je Erdoganova bezosjećajna reakcija na rudarsku nesreću u gradu Somi, u kojoj je poginuo 301 rudar, okrnjila njegovu popularnost. Njegova reakcija na prošlogodišnje antivladine proteste, takođe je izazvala ogorčenje ne samo turske, nego i međunarodne javnosti.

Erdoganovi protivkandidati su Ekmeledin Ihsanoglu, 70-ogodišnji profesor koji ima podršku desetak opozicionih partija, uključujući i glavnu republikansku i nacionalističku partiju, i Selahatin Demiratas (41), Kurd koji predvodi ljevičarsku partiju i već se istakao na manjinskoj kurdskoj političkoj sceni.

XS
SM
MD
LG