Dostupni linkovi

Netanjahu: Hamas neprijatelj, ne narod Gaze


Benjamin Netanijahu apelovao na strane novinare, koji sada odlaze iz Gaze, da "pokažu istinu" o tome kako Hamas koristi civilna područja za terorističke akcije

"Narod Gaze nije naš neprijatelj, Hamas je naš nepriajtelj. Tragedija Gaze je da njome vlada Hamas, organizacija koja počiva na civilnim žrtvama", rekao je izraelski premijer večeras u Jerusalimu u prvom obraćanju svetu otkako je ofanziva u Gazi stigla do kraja.

On je apelovao na medjunarodne medije da govore o onome što su videli u Gazi sada kada, kako je rekao, više nisu pod pretnjom Hamasa.

"Kada je Hamas odbacio egipatski prekid vatre ubijeno je 180 ljudi - to znači da je 90 procenata žrtava palo nakon tog odbijanja. Hamas mora da odgovara za to", rekao je Netanijahu, aludirajući na činjenicu da je Izrael 15. jula, osam dana posle početka ofanzive na pojas Gaze, prihvatio predlog za prekid vatre, a Hamas ga odbacio.

U ponedeljak su obe strane prihvatile sličan predlog o trodnevnom prekidu vatre koji je u utorak ujutru stupio na snagu i još uvek se drži.

XS
SM
MD
LG