Dostupni linkovi

Sarajevo: Počeo Drugi biznis forum bh. dijaspore


U Sarajevu se u subotu održava Drugi biznis forum bosanskohercegovačke dijaspore "BHdiaFor 2014" o temi "Poticanje poslovne saradnje i investicija s bh. dijasporom u funkciji ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine", na kojem učestvuje oko 150 domaćih i privrednika iz dijaspore, potencijalnih investitora, predstavnika vladinih, nevladinih organizacija i ambasada.

Biznis forum organizirala je asocijacije "Naša perspektiva" u saradnji sa Svjetskim savezom dijaspore BiH i Vanjskotrgovinskom komorom BiH (VTKBiH).

Organizatori su istaknuli da su privrednici iz dijaspore najviše interesa iskazali za investiranje, kao i uspostavljanje poslovne saradnje, u sektor obnovljivih izvora energije, turizma, IT-a i outsorcinga, poljopvrivrede, s posebnim fokusom na organsku poljoprivredu, te određene proizvodne djelatnosti unutar drvnog, metalskog i tekstilnog sektora.

Na forumu će biti prezentirani konkretni projekti, kao i pozitivne prakse i iskustva drugih zemalja, a kako je danas na pres-konferenciji kazao predsjednik nevladine organizacije "Naša perspektiva" Armin Alijagić prošle godine 350 gostiju u Prijedoru prisustvovalo je ovakvom forumu.

"Cilj foruma je da stimulira članove bh. dijaspore da investiraju u BiH te da se osigura bolja saradnja između članova dijaspore koji imaju svoje firme u drugim zemljama ili rade na visokim pozicijama u drugim firmama i investitora u BiH", naglasio je Alijagić.

Predsjednik Grupacije BHdiaFor koja djeluje u okviru "Naše perspective" Sanel Jakopović najavio je danas da će biti inicirano formiranje razvojnog fonda za bh. dijasporu čiji bi zadatak bio da putem finansijske podrške animira bh. građane u inostranstvu i BiH da ulažu u BiH i ostvaruju poslovnu saradnju.

XS
SM
MD
LG