Dostupni linkovi

Sanader dobrovoljno vraća Austriji odlikovanja


Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader odlučio je da vrati austrijskoj saveznoj pokrajini Tirol odlikovanje iz 2004. da bi preduhitrio postupak o njegovom oduzimanju koji je pokrajinska vlada pokrenula pošto je osuđen za korupciju, objavili su danas hrvatski mediji.

Pozivajući se na dnevnik Tiroler tagescajtung (Tageszeitung), mediji pišu da je tu svoju odluku Sanader pismom saopštio predsedniku pokrajinske vlade Tirola Ginteru Plateru (Guenther Platter) uz obrazloženje da se na nju odlučio jer svojom pravnom borbom ne želi da opterećuje Tirol.

U pismu je naveo da je osuđen bez dokaza na osnovu političkog pritiska i da će presudu za korupciju pokušati da ospori pred Ustavnim sudom i Evropskim sudom za ljudska prava.

Pošto je nekada najmoćniji hrvatski političar osuđen na 8,5 godina zatvora za korupciju, pokrajinska vlada je pokrenula postupak za oduzimanje tzv. Tirolskog odlikovanja koje je Sanaderu 2004. dodelio bivši predsednik pokrajinske vlade i aktuelni predsednik Tirolskog parlamenta Hervig van Sta (Herwig van Staa).

To najviše odlikovanje koje se dodeljuje nekome ko nije rođen u Tirolu, a bivšem hrvatskom premijeru i šefu Hrvatske demokratske zajednice dodeljeno je zbog njegove uske povezanosti s tom austrijskom saveznom pokrajinom.

Ivo Sanader tamo je studirao i radio, a njegov brat i dalje živi u okolini glavnog grada Tirola, Insbrika.

Bivši premijer u junu je pravosnažno osuđen na osam i po godina zatvora za ratno profiterstvo u slučaju Hipo banka i primanje 10 miliona evra mita od predsednika uprave MOL-a Žolta Hernadija u slučaju Ina-MOL.

Prvostepeno je na devet godina zatvora osuđen i u slučaju Fimi-medija, zajedno sa HDZ i još devet fizičkih i pravnih osoba. U tom najvećem korupcionaškom slučaju svi su osuđeni za izvlačenje oko 10 miliona evra iz državnih preduzeća i institucija, preko privatne marketinške agencije Fimi-medija.

Posle pravosnažne odluke u slučaju Hipo banke i Ina-MOL predsednik Hrvatske Ivo Josipović oduzeo je bivšem premijeru sva državna odlikovanja.

XS
SM
MD
LG