Dostupni linkovi

Protiv Srbije pokrenut mehanizam u UN zbog braće Bitići


Pred organima UN za zaštitu ljudskih prava podneta je pritužba sa ciljem da se Srbija primora da istraži slučaj otmice i ubistva braće Bitići i da kazni počinioce,
saopštio je danas podnosilac, međunarodna organizacija Dženeral ligitejšn (General Ligitation).

Postupak pred Radnom grupom UN za slučajeve prisilnih nestanaka (WGEID) i Specijalnim izvestiocem UN za zaštitu istine i pravde, iniciran je tzv. "generalnom pritužbom", a pokretači su Dženeral ligitejšn i porodica Bitići.

Iljir, Mehmet i Agron Bitići, američki državljani koji su ratovali 1999. na Kosovu kao pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, uhapšeni su na administrativnoj granici sa Srbijom. Ubijeni su u Petrovom Selu, a njihova tela su 2001. eskshumirana iz tamošnje masovne grobnice.

Kako je saopštio Dženeral ligitejšn, pritužba WGEID-u i specijalnom izvestiocu za promociju istine i pravde usledio je pošto je WGEID kritikovao Srbiju zbog nedovoljnog napretka u istrazi ratnih zločina i poziva organizacija civilnog društva iz Srbije specijalnom izvestiocu da učini isto.

Pro-bono savetnik porodice Bitići, Robert Beri (Robert L. Barry) ocenio je u saopštenju da, "suprotno izjavama koje dolaze sa samog vrha nove srpske vlade, nema dokaza da je skinuta zaštita se onih koji su odgovorni za ubistva".

"Generalnom pritužbom" traži se da WGEID zatraži od Vlade Srbije da razreši probleme koji koče istragu i krivično gonjenje visokih zvaničnika umešanih u slučaj, uključujući Gorana Radosavljevića Gurija.

XS
SM
MD
LG