Dostupni linkovi

Pejić o liječenju pacijenata nesrpske nacionalnosti


Milan Pejić
Milan Pejić

Na haškom suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću dvodnevni iskaz je dovršio Milan Pejić, sarajevski liječnik koji je nakon odlaska iz bolnice „Koševo“ i opkoljenog Sarajeva u svibnju 1992.godine - organizirao bolnicu „Žica Blažuj“ na Ilidži.

U toj bolnici su se prema iskazu Pejića liječili i neki civili hrvatske i bošnjačke nacionalnosti, kao i vojnici HVO-a (Hrvatskog vijeća obrane) 1993.godine u vrijeme sukoba s Armijom BiH. Pejić je opisao kako je bolnicu posjetio i general Mladić te da nije imao prigovor na liječenje ljudi nesrpske nacionalnosti.

Podsjetimo, na pitanje sudaca o relevantnosti Pejićevog svjedočenja branitelji su odgovorili – kako se njime želi osporiti mens rea optuženog, odnosno namjera da počini kazneno djelo (genocida nad građanima nesrpske nacionalnosti).

Tijekom unakrsnog ispitivanja haško tužiteljstvo je Pejića pak suočilo s iskazom Ramiza Mujkića, ranjenog Bošnjaka koji je doveden u bolnicu „Žica Blažuj“ – gdje je dr.Popović preporučio amputaciju ranjenikove noge. Na intervenciju Pejića, koji je rukovodio bolnicom, Mujkićeva noga je ipak spašena, budući da mu je rana očišćena i stavljeni fiksatori.

U bolnicu dovođeni i logoraši s prinudnih radova

Mujkića je inače dovela vojna policija VRS-a, nakon što je prethodno maltretiran i tučen po rani, koja je po dolasku u bolnicu već bila inficirana.

Svjedok obrane je prilikom ispitivanja potvrdio kako su u bolnicu ponekad dovođeni i ranjeni i bolesni zatočeni građani bošnjačke nacionalnosti iz radnih logora.

„Nisam išao tamo. Dovozili su mi ljude koji su bili na radnoj obavezi, ali gdje su bili ne znam. Sigurno je da su negdje zarobljenici bili smješteni. Je li u zatvoru Kula? Od gospodina Mujkića smo čuli da je on bio u logoru Rajlovac.“, naveo je doktor Pejić ograđujući se od svega.

(VIDEO: Dio iskaza Pejića)

Svjedok obrane je potvrdio da se pacijenate nesrpske nacionalnosti, pogotovo ranjene na ratištu - često željelo napasti od strane posjetitelja i rođaka ranjenih srpskih vojnika.

„Vodili smo pacijente (nesrpske nacionalnosti) i pod tuđim imenima“, naveo je Pejić, potvrđujući i da se njega verbalno napadalo jer liječi ljude drugih nacionalnosti.

„Fizičkih napada nije bilo, ali verbalnih je“, naveo je svjedok, pokušajući dodatno objasniti kako se to događalo u ratu koji je „nenormalno stanje i na površinu izbaci ono što je loše pa i ljudske karakteristike i ljude“.

Budući da je doktor Pejić snimljen u vrijeme rata dok govori o pronađenim bocama kisika s napunjenim oružjem iz UN-ova humanirnog konvoja, tužiteljstvo je pokušalo prikazati kako je VRS to namjerno podmetnula kako bi se dobilo opravdanje za daljnje zaustavljanje humanitarne pomoći za stanovnike Sarajeva.

Pod kraj sudskog dana s iskazom je počeo Zoran Kovačević, zapovjednik 2.čete Bratunačke brigade VRS-a koja je sudjelovala u zauzimanju Srebrenice 1995.godine.

(VIDEO: Prikazani snimak Kovačevića u sudnici)

Kovačević je od naveden od jedne svjedokinje – kao čovjek koji joj je uzeo maloljetnog sina iz ruku i uputio ga prema grupi zarobljenih muškaraca – predviđenih za egzekuciju. Suočen s tim od strane tužiteljstva, svjedok obrane je naveo – kako to nije istina.

Iskaz na suđenju za dvostruki genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce – Kovačević će dovršiti u četvrtak.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG