Dostupni linkovi

Nove žrtve u Gazi, Palestinci gnjevni


Najmanje deset Palestinaca i dva izraelska vojnika poginula su u Gazi tijekom noći, dok raste bijes Palestinaca koji optužuju Izrael da je prekršio sve međunarodne i moralne zakone što 'nikada neće zaboraviti i oprostiti'.

Izraelske snage 'prekršile su sve međunarodne zakone i ljudski moral', rekao je palestinski predsjednikMahmud Abas. On je izrazio bijes Palestinaca nakon višednevnih bezuspješnih razgovora u Egiptu, Turskoj i Kataru gdje je pokušavao postići primirje između Izraela i Hamasa, islamističkog pokreta koji upravlja Pojasom Gaze. 'Nitko na ovome svijetu neće živjeti u miru i stabilnosti sve dok ih ne budu imali djeca u Jeruzalemu, Gazi i na Zapadnoj obali', rekao je Abas na hitnoj sjednici vlade u Ramali na Zapadnoj obali.

Palestinci traže istragu napada, Jordan rezoluciju o Gazi

Palestinci su od UN-a zatražili istragu svih povreda ljudskog i humanitarnog prava počinjenih tijekom izraelskih napada na Pojas Gaze a Jordan je u Vijeću sigurnosti UN-a predložio donošenje rezolucije kojom se poziva na trenutačni prekid sukoba između Izraela i Palestinaca te povlačenje izraelskih snaga. Palestinski prijedlog podržali su Egipat i Pakistan.

Izrael je 8. srpnja započeo zračne napade na Pojas Gaze a nastavio je kopnenom ofenzivom kako bi zaustavio raketne napade Hamasa na Izrael s toga područja. Više od 600 Palestinaca, uglavnom civila, te 29 Izraelaca, od kojih je 27 vojnika, poginulo je u tim napadima koji traju već treći tjedan. Više od 118.000 ljudi izbjeglo je iz svojih domova u toj gusto naseljenoj palestinskoj enklavi i našlo utočište u UN-ovim kampovima.

XS
SM
MD
LG