Dostupni linkovi

Abduladhim Maktouf osuđen na 5 godina zatvora zbog ratnog zločina u Travniku


Sud BiH danas je u obnovljenom postupku izrekao bivšem pripadniku odreda "El mudžahid" Abduladhimu Maktoufu petogodišnju kaznu zatvora zbog ratnog zločina nad hrvatskim civilima u Travniku 1993. godine.

Suđenje Maktoufu obnovljeno je nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu koji je utvrdio da je u ovom slučaju trebalo da bude primijenjen Krivični zakon bivše Jugoslavije, koji je blaži po počinioca.

Sudija Minka Kreho rekla je da se Sud kretao u okviru otklanjanja povrede člana sedam Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, koji se odnosi na primjenu Krivičnog zakona, te je prilikom određivanja kazne imao u vidu stepen krivične odgovornosti optuženog.

Kao otežavajuću okolnost, Kreho je navela da su oteta lica bila nenaoružana, ponižavajući položaj u kojem su bili i način na koji je Maktouf prema njima postupao.

Za olakšavajuću okolnost, ona je navela da je Maktouf otac četvoro djece, da ranije nije osuđivan, da se korektno držao tokom postupka, ali da sve to nije bilo dovoljno za ublažavanje ranije izrečene kazne.

Protiv današnje presude može biti podnesena žalba Apelacionom vijeću Suda BiH u roku od 15 dana.

Advokat Adil Lozo najavio je da će odmah uložiti žalbu.

Maktoufa je 2006. godine Sud BiH osudio na pet godina zatvora jer je pomagao Abu Džaferu i drugim pripadnicima odreda "El mudžahid" u otmici hrvatskih civila iz Travnika koji su odvedeni u kamp u Orašcu gdje su zlostavljani.

Maktouf je kaznu od pet godina zatvora odslužio.

Sud u Strazburu je 18. jula 2013. godine utvrdio da je prekršena Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i naložio ponovo suđenje.

XS
SM
MD
LG