Dostupni linkovi

Izrael pozvao 40.000 rezervista


Izraelska vojska pozvala je 40.000 rezervista za slučaj da odluči da pokrene kopnenu ofanzivu u Pojasu Gaze, prenose danas izraelski mediji. Odluku je donela izraleska vlada nakon što je jutros pokrenula veliku vazdušnu ofanzivu protiv palestinskog radikalnog pokreta Hamas. Neimenovani predstavnik vojske rekao je Frans presu da vojska razmatra opciju kopnene ofanzive.

"Vojska priprema seriju opcija, uključujući i kopnenu invaziju protiv Hamasa koji je na vlasti u Pojasu Gaze", rekao je predstavnik izraelske vojske i dodao da su sadasnsji napadi samo jedna faza u ofanzivi.

Vojska je navela da je iz vazduha i s mora napala 50 mesta u Gazi i da sprema kopnenu invaziju, da bi zauvek sprečila raketne napade Palestinaca na Izrael.

Raketnih napada je bilo više poslednjih nekoliko nedelja zbog napetosti posle ubistva tri mlada Jevrejina, za šta je optužen Hamas, i ubistva iz osvete jednog palestinskog mladića koje su priznali jevrejski ekstremisti.

Izrael je jutros pokrenuo veliku ofanzivu protiv Hamasa koji je na vlasti u Pojasu Gaze, a izraelska vojska razmišlja i o kopnenoj operaciji.

XS
SM
MD
LG