Dostupni linkovi

Šešelj: Nemam namjeru da se izjasnim


Lider SRS Vojislav Šešelj optužen za ratne zločine u Hagu izjavio je da ne namjerava da se pisano izjasni da li će poštovati uslove Tribunala za puštanje na privremenu slobodu.

Ovo je navedeno u internom memorandumu Haškog tribunala u koji je Tanjug imao uvid.

U memorandumu se dodaje i da je Šešelj, u jutrošnjem telefonskog razgovoru s predstavnicom suda, rekao da je sve što je imao da kaže o ovom pitanju već iznio u prethodnoj pisanoj izjavi, zatraživši da o tome bude obaviješteno sudsko vijeće.

Advokat Toma Fila rekao je danas Tanjugu da će lider radikala ostati u pritvoru pošto je juče istekao rok do kojeg je Šešelj trebalo da se izjasni da li prihvata uslove Haškog tribunala za puštanje na privremenu slobodu.

Haški tribunal je 4. jula dao rok od tri dana lideru radikala da se izjasni da li će poštovati uslove za privremeno oslobađanje.

Glavni uslov je da bude pod nadzorom vlasti Srbije od trenutka oslobađanja pa sve do povratka u Hag, zatim da poštuje uslove kućnog pritvora tokom čitavog trajanja privremene slobode.

Šešelj bi trebalo da pristane i da preda pasoš vlastima, kao i da ne bude ni u kakvom kontaktu sa žrtvama i svjedocima i da ne pokušava da na njih utiče ni na koji način.

Jedan od uslova je i da Šešelj ne ometa proceduru niti tok pravde i da o svom slučaju razgovara samo sa članovima svog pravnog tima.

Prema zahtevu Tribunala, Šešelj će, takođe, morati da se striktno povinuje svakom zahtjevu vlasti u Beogradu kako bi im omogućio da poštuju obaveze koje im nameće odluka o privremenom oslobađanju.

Šešelj se 23. februara 2003. godine dobrovoljno predao Haškom sudu, gde se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, koja ga tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja od 1991. do 1993. godine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Od tada je u pritvoru u Sheveningenu, a njegov predmet je i dalje u pretresnom postupku, koji je počeo 2007. godine. Tužilaštvo je krajem 2010. završilo iznošenje dokaza, a optuženi, koji se sam brani, nije želio da iznosi nikakve argumente odbrane.

XS
SM
MD
LG