Dostupni linkovi

Šešelj nije odgovorio Tribunalu


Haški tribunal nije dobio odgovor Šešelja u vezi s odlukom sudskog vijeća da se u roku od tri dana izjasni da li će poštovati uslove za privremeno oslobađanje.

Do ovog momenta nijesmo dobili obavještenje da je podnio odgovor - rečeno je u Tribunalu.

U tom sudu podsjećaju da "u odluci stoji da je optuženi imao tri dana da odgovori kad dobije prijevod na srpski jezik", a kako navode, "taj prijevod je izdat u petak".

Na pitanje da li će sud razmatrati Šešeljev odgovor ukoliko stigne poslije ovog roka, za sada u Tribunalu nemaju odgovor.

"Ne možemo to sad da komentiramo" kažu u Tribunalu. Haški tribunal je 4. jula dao rok lideru radikala da se izjasni da li će poštovati uslovi za privremeno oslobađanje.

Glavni uslov je da bude pod nadzorom vlasti Srbije od trenutka oslobađanja pa sve do povratka u Hag, zatim da poštuje uslove kućnog pritvora tokom čitavog trajanja privremene slobode.

Šešelj bi trebalo da pristane i da preda pasoš vlastima Srbije, kao i da ne bude ni u kakvom kontaktu sa žrtvama i svjedocima i da ne pokušava da na njih utiče ni na koji način.

Jedan od uslova je i da Šešelj ne ometa proceduru niti tok pravde i da o svom slučaju razgovara samo s članovima svog pravnog tima.

Prema zahtjevu Tribunala, Šešelj će, također, morati da se striktno povinuje svakom zahtjevu vlasti u Beogrdu kako bi im omogućio da poštuju obaveze koje im nameće odluka o privremenom oslobađanju, prenosi B92.

XS
SM
MD
LG