Dostupni linkovi

Vijeće ministara BiH o aktualnoj situaciji nakon poplava


Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas će ponovo razmatrati aktuelnu situaciju nastalu nakon majskih poplava u Bosni i Hercegovini.

Na prethodnoj sjednici Vijeće ministara BiH je zaključilo da se prije održavanja donatorske konferencije u Bruxellesu organizira sastanak s entitetskim premijerima i utvrde prioritetni projekti pomoći poplavljenim područjima.

Zadužena je Interresorna radna grupa da ubrza rad na izradi kriterija za raspodjelu pomoći i da o tome na narednoj sjednici izvijesti Vijeće ministara BiH.

Ministri bi danas trebali razmatrati i Izvještaj o radu Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje od prirodnih ili drugih nesreća u BiH.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar podsjetio je nakon prošle sjednice Vijeća ministara da je u radu Koordinacijskog tijela bilo određenih problema, ali sve ono što Koordinacijsko tijelo nije moglo uraditi preuzelo je Ministarstvo sigurnosti BiH. Koordinacijski tim čini 21 član, od kojeg devet članova dolazi iz Vijeća ministara, po pet iz oba entiteta i dva člana iz Brčko Distrikta,

Na dnevnom redu su i nacrti zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH i o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.

Predviđeno je I razmatranje Nacrta zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini čiji je predlagač Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Prijedlog odluke o odobravanju sredstava Organizacionom odboru za obilježavanje 19. godišnjice stradanja u Srebrenici “Sigurne zone UN-a” što je prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH također je na dnevnom redu sjednice.

Trebali bi biti razmatrani i prijedlozi mišljenja o Prijedlogu zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika i o Prijedlogu zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH.

XS
SM
MD
LG