Dostupni linkovi

BNV optužuje Vladu Srbije za kršenje prava Bošnjaka


Bošnjačko nacionalno veće (BNV) u tehničkom mandatu optužilo je danas Ministarstvo prosvete i ostale državne organe Srbije da "na sve načine" osporavaju prava Bošnjaka na srednjoškolsko obrazovanje na maternjem jeziku.

Predsednik BNV Esad Džudžević je na konferenciji za novinare rekao da se prilikom upisa u srednje škole učenicima bošnjačke nacionalnosti ne nudi mogućnost da nastavu pohađaju na maternjem jeziku.

"Na standardnim obrascima koje učenici popunjavaju prilikom upisa u srednje škole u Sandžaku, uopšte nema pitanja na kojem jeziku žele da pohađaju nastavu, već im je samo ponuđeno da slušaju izborni predmet Bosanski jezik", izjavio je Džudžević.

On je dodao da je bosanski kao izborni predmet u nastavu uvršten još 2004. godine, a da su obrasci bez pitanja o jeziku nastave u sandžačke škole stigli po nalogu ministra prosvete Srđana Verbića.

"BNV neće prihvatiti da se za Bošnjake pravi lex specialis, odnosno poseban model u odnosu na sve ostale manjinske narode u Srbiji. Tražimo ono što sve druge manjine imaju, kako bi Bošnjaci uživali sva prava garantovana zakonom i Ustavom ove zemlje", rekao je Džudžević.


XS
SM
MD
LG