Dostupni linkovi

Eurofobi poremetili prvu sjednicu Evropskog parlamenta


Prva sjednica novog Evropskog parlamenta počela je u utorak s tenzijama jer su eurofobni poslanici pokazali neprijateljstvo prema evropskom projektu i izazvali pretjerane reakcije ostalih parlamentaraca.

Nekoliko desetaka poslanika iz eurofobnih stranaka okrenuli su leđa u trenutku intoniranja evropske himne.

Ovaj potez je okaljao početak sjednice prije nego što je parlament izabrao njemačkog socijaldemokratu Martina Schulza za predsjednika ove institucije.

Poslanici iz Nacionalnog fronta (NF) koji su izbili na čelo na evropskim izborima u Francuskoj, sjedili su za vrijeme intoniranja himne.

Himna i evropska zastava "su dva simbola našeg ropstva u političkoj uniji koju britanski narod odbacuje", kazao je britanski eurofob Paul Nuttal iz grupe EFDD Nigela Faragea. Gnjevni poslanici su izrazili srdžbu na Twitteru.

Poslanik francuskog UMP-a Philippe Juvin nazvao je eurofobe "debilima, 100 godina poslije kolektivnog samoubistva", aludirajući na stogodišnjicu Prvog svjetskog rata.

Francuski socijalistički poslanik Edouard Martin osudio je smiješno ponašanje predsjednice FN-a Marine Le Pen koja je sjedila za vrijeme intoniranja himne.

"Ako ne poštuješ Eropski parlament onda odeš iz njega", kazao je on novinarima.

XS
SM
MD
LG