Dostupni linkovi

Sabo odlazi, HDZ ima gradonačelnika u Vukovaru


Ivan Penava
Ivan Penava

Socijaldemokratska partija Hrvatske nakon 5 godina izgubila je gradonačelnika u Vukovaru. U drugom krugu izbora u nedjelju HDZ-ov kandidat Ivan Penava s razlikom od 190 glasova pobijedio je dosadašnjeg socijaldemokratskog gradonačelnika Željka Sabu, koji je na ovim izborima izgubio potporu centrale u Zagrebu, pa je nastupao kao nezavisni kandidat. Analitičari očekuju da će se HDZ upristojiti i ponuditi suradnju svima, pa i strankama srpske manjine, koje imaju trećinu u gradskom vijeću.

HDZ-ov kandidat Ivan Penava novi je vukovarski gradonačelnik. Za njega je u nedjelju u drugom krugu izbora glasalo 50,19 posto izašlih birača, a za njegovog protukandidata, dosadašnjeg vukovarskog socijaldemokratskog gradonačelnika Željka Sabu glasalo je 48.85 posto izašlih birača.

Vukovar je već godinu dana, a od prošlog rujna pogotovo, opterećen sukobima oko dvojezičnih natpisa na državnim institucijama.

Na prvoj konferenciji za novinare nakon izbora Penava prvo ponavlja stav HDZ-a kako je dvojezičnost u Vukovaru uvedena „na silu i protivno zakonu“, a onda nastavlja u pomirljivom tonu.

„Bit ću gradonačelnik svih građana Vukovara, uvažavajući sve građane ponaosob, bez obzira na vjeru, nacionalnost, rasu! I siguran sam da ćemo svesti za stol i postići maksimalan konsenzus po svim mogućim pitanjima koja se tiču građana“, poručio je Penava.

Dosadašnji gradonačelnik Željko Sabo za svoj je izborni poraz okrivio HDZ koji je autobusima iz cijele Hrvatske dovodio na glasanje ljude koji su prijavljeni u Vukovaru, ali žive ili rade drugdje.

„Da su glasali samo oni koji žive u Vukovaru, a ne i oni koji imaju samo vukovarske adrese, onda bi Vukovar i Vukovarci imali svog izabranog gradonačelnika“, ustvrdio je Sabo.

Homogenizacija retorikom o ćirilici

Koji su razlozi smjene vlasti u vukovaru, i kako će se HDZ ponašati?

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), Vukovarac Vojislav Stanimirović, u izjavi za naš radio podsjeća da je njegova stranka na nedavnim izborima za Gradsko vijeće dobila 7 od 21 mjesta, koliko im pripada i po zakonskim odredbama o manjinskoj zastupljenosti, a da su dobrom rezultatu nezavisnog kandidata Željka Sabe – u odnosu prema prvom krugu izbora pred 14 dana - pripomogli i glasovi Vukovaraca srpske nacionalnosti.

Vojislav Stanimirović
Vojislav Stanimirović

„Rezultat kojeg je Sabo ostvario kao nezavisni kandidat je zaista dobar bez obzira na pobedu Penave. Mi očekujemo da će on, kao što je i Sabo, morati - zbog Europske unije - početi primenjivati zakone koji su važeći u Republici Hrvatskoj, a ne ih izbegavati kao što je do sada. Retorika vezana na ćirilicu praktično je homogenizirala deo birača oko HDZ-a i desne političke opcije, tako da je - otprilike – rezultat očekivan“, ocjenjuje Stanimirović.

Koliko su na izbornu pobjedu HDZ-ovog kandidata Penave i poraz nezavisnog kandidata, dosadašnjeg SDP-ovog gradonačelnika Željka Sabe utjecale lokalne okolnosti, a koliko stanje u državi, gdje politiku SDP-ove vlade podržava svega 13 posto građana?

Podsjetimo, Sabo je na ove izbore izišao kao nezavisni kandidat, jer mu centrala stranke u Zagrebu zbog dviju optužbi za navodnu korupciju nije željela dati potporu, ali ga je podupro vukovarski SDP. O tome za naš radio govori gradska vijećnica SDP-a u prošlom i ovom sazivu i predsjednica vukovarskog Foruma mladih SDP-a Biljana Gaća:

„Ja mislim da su obje okolnosti jednako utjecale, međutim na žalost moram reći da je dosta velik utjecaj imalo stanje na državnoj razini SDP-a, gdje na žalost opada rejting 'Kukuriku koalicije'. Mi smo tu kao vukovarski SDP zaista podigli svoje članstvo i sve svoje simpatizere na noge i motivirali ih objašnjavajući tu razliku između državne i lokalne razine, i sve ono što smo mi do sada napravili u Vukovaru. Međutim, ipak imam dojam da je velik utjecaj nekog razočaranja među ljudima zbog rezultata 'Kukuriku koalicije'. Ali ne želim prebacivati odgovornost – tu smo, gdje smo!“, komentira Biljana Gaća.

A kako će se HDZ ponašati sada kada je dobio vlast u Vukovaru, za naš radio govori politička analitičarka Mirjana Popović.

„HDZ će sada u Vukovaru činiti ono isto što će činiti na razini države ako dobije parlamentarne izbore: pokušat će biti maksimalno koncilijantan, jer je održavanje na vlasti važnije od bilo čega drugog. Tako da očekujem da će HDZ u Vukovaru ponuditi suradnju svima, uključujući i SDSS, da pokuša pokazati kako oni mogu biti stabilnija i bolja vlast. Što će to konkretno značiti za Vukovarce, to naravno moramo tek vidjeti“, konstatira Mirjana Popović

XS
SM
MD
LG