Dostupni linkovi

Praljku nametnut branitelj kojeg će morati platiti


Slobodan Praljak
Slobodan Praljak

Žalbeno vijeće Haškog suda (ICTY) odbacilo je zahtjev generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodana Praljka da se njegov žalbeni slučaj zaustavi i razdvoji od petorice ostalih osuđenika u prvom stupnju (Prlić i drugi), budući da se odlučio zastupati sam.

U odbijenici, potpisanoj od strane žalbenog suca Theodora Merona, naloženo je Tajništvu suda da dodijeli osuđeniku branitelja "u interesu pravde", ali i naređeno Praljku - da nadoknadi "troškove pravne pomoći u žalbenom procesu".

Podsjetimo, Praljku je već naloženo da vrati 2,8 milijuna eura potrošenih za njegovu obranu u prvostupanjskom procesu u kojem je osuđen na 20 godina zatvora, budući da mu država Hrvatska nije željela platiti obranu pa ju je financiralo Tajništvo suda. Tijekom postupka je napravljena istraga kojom je utvrđeno da Praljak posjeduje imovinu u vrijednosti od 6,5 milijuna eura te da mora vratiti novac UN-ovom sudu.

Revoltiran situacijom, Praljak je odlučio zastupati se nadalje sam u žalbenom postupku te je zatražio da se privremeno obustavi žalbeni postupak dok ne dobije prevode sa suđenja na jezik kojim govori, kako bi sam mogao spremiti žalbu, ili eventualno - da se njegov postupak razdvoji od ostalih.

Slobodan Praljak u sudnici
Slobodan Praljak u sudnici

Žalbeni suci su u razmatranju njegovog zahtjeva uzeli u obzir da Praljak nema pravnog iskustva, što je i sam isticao više puta, kao i kompleksnost višegodišnjeg prvostupanjskog postupka tijekom kojeg je osuđen.

Žalbeno vijeće je u odbijenici izrazilo stav - da bi omogućavanje Praljku da se samozastupa u ovom trenutku žalbenog postupka - utjecalo na pravo na pošteno i ekspeditivno suđenje. Napomenuto je i da je sam osuđenik više puta izjavio kako bi mu dobro došla pomoć odvjetnika, pogotovo u žalbenom procesu.

"Žalbeno vijeće je zadovoljno, s obzirom na posebne okolnosti u slučaju, da se Praljku ne dozvoli samozastupanje u ovom postupku, i smatra proprio motu (prema vlastitoj inicijativi), da će imenovanje branitelja Praljku - biti u interesu pravde (prema Pravilu 45ter pravilnika). Prema tome, Žalbeno vijeće nalazi da nema razloga za zaustavljanje postupka", stoji u sudskoj odluci.

Prijevod prvostupanjske presude čelnicima tzv. Herceg-Bosne na domaći jezik osuđenika, što je zatražio general Praljak - najavljen je tek za jesen ove godine do kada bi strane u postupku već trebale dostaviti podneske - u kojima će obrazložiti osnove svoje žalbe (60 dana od prijevoda presude na engleski što je već učinjeno).

Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić su polovicom prošle godine proglašeni krivim za zločine počinjene protiv bošnjačkog stanovništva 1993. i 1994. godine te osuđeni na zatvorske kazne u rasponu od 10 do 25 godina.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG