Dostupni linkovi

Preminuo legendarni pevač Bobi Vomak


Legendarni soul pevač Bobi Vomak, autor brojnih hitova i uticajnih albuma koje je stvarao tokom svoje višedecenijske karijere, preminuo je u petak u 71. godini. Predstavnici Vomakove aktuelne izdavačke kuće XL Recordings potvrdili su vest o smrti, ali još nije poznat uzrok. Pevač je poslednjih godina bolovao od Alchajmera, a pre toga se borio sa rakom debelog creva i prostate.

Bobi Vomak je, pored ostalih, poznat po hitovima "Woman's Gotta Have It", "Across 110th Street" i "Lookin For a Love", a u junu 2012. godine objavio je prvi album nakon 18-godišnje pauze - "The Bravest Man In The Universe" koji je odlično primljen i kod publike i kritike, a osvojio je i nagradu magazina "Q" za ploču godine. Album je nastao u produkciji Vomakovih velikih fanova - Dejmona Albarna i Ričarda Rasela.

Bobi je bio sin dvoje muzičara, a karijeru je počeo kao član grupe Curtis Womack and the Womack Brothers, sa braćom - Kurtisom, Harijem, Sesilom i Frendljem Juniorom. Bio je i gitarista u bendu Sema Kuka. Obradom njegove pesme "It`s All Over Now", Rolingstonsi su 1964. godine prvi put dospeli na čelo britanske top liste hitova.

Vomak je pisao hitove i za Vilsona Piketa i Džordža Bensona, a svirao je gitaru i za Aretu Frenklin i Sly & the Family Stone.

Solo album "Fly Me to the Moon" objavio je 1968. godine, a sledili su ga "Understanding" i "Across 110th Street", kao i "Facts of Life" i "Lookin for a Love Again" - svi izašli do 1974. godine.

Karijere Bobija Vomaka trajala je više od pet decenija i tokom nje maestralno se poigravao sa osnovama ritma i bluza, soula, rokenrola, gospela i kantrija.

U trenuku smrti Bobi Vomak je radio na novom albumu, čiji je radni naslov bio "The Best Is Yet to Come" i na kome je trebalo da gostuju Stivi Vonder, Rod Stjuart i Snoop Dogg. U Kuću slavnih rokenrola primljen je 2009. godine.

XS
SM
MD
LG