Dostupni linkovi

Štrajk advokata odložio suđenje Šariću


Zbog štrajka advokata u Beogradu je odloženo je suđenje Darku Šariću i ostalim optuženima zbog šverca 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike.

Sljedeće ročište pred Specijalnim sudom zakazano je za 31. jul, rečeno je agenciji Beta u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Na prethodnom ročištu preslušavani su presretnuti razgovori, koji, po ocjeni Tužilaštva, dokazuju šverc kokaina iz Argentnine u zapadnu Evropu.

U procesu za pranje para, Šarić do sada nije u potpunosti iznio odbranu, ali je u više navrata tvrdio da je suđenje protiv njega monitirano i da iza svega stoji bivši načelnik Uprave kriminalističke policije Rodoljub Milović, koga je on nazvao "general Papaja".

Šarić se posle četiri i po godine bjekstva predao 18. marta ove godine i od tada je u pritvoru.

Nedavno se predao i Šarićev saradnik Nikola Dimitrijević, zvani Džoni, koji se posle plaćenog jemstva od 200.000 eura brani sa slobode.

Šarić i 26 članova njegove kriminalne grupe terete se za šverc više od pet tona kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine.

U bjekstvu je 14 osoba iz te grupe: Rodoljub Radulović, zvani Miša Banana, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Đoković i Nebojša Sretenović. Za njima je raspisana potraga preko Interpola.

Tokom postupka, Draško Vuković, Radan Adamović i Nebojša Joksović postali su svjedoci-saradnici, ali nisu izuzeti iz optužnice. Svjedocima-saradnicima se na kraju suđenja ne izriče kazna što im je "nagrada" za saradnju u rasvjetljavanju krivičnih dela.

Sporazume o priznanju krivice sa tužilaštvom je zaključilo devet optuženih: Dragan Labudović, Boris Laban, Miodrag Aleksandar, Mirko Miodragović, Miloš Pandrc, Nikola Pavlović, Dejan Rašić, Marko Vorotović i Miloš Krpović.

Oni su osuđeni na kazne od dvije godine i devet mjeseci do deset i po godina zatvora, uz plaćanje sudskih troškova. Trajno su im oduzeti stanovi, automobili i novac, ukupne vrijednosti veće od milion eura.

XS
SM
MD
LG