Dostupni linkovi

NATO: Novi način ratovanja Rusije u Ukrajini, ugožen prekid vatre


Proruski separatista na drumskom punktu kod Luganska, ilustrativna fotografija
Proruski separatista na drumskom punktu kod Luganska, ilustrativna fotografija

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko upozorio je da će obustaviti prekid vatre nakon što su proruski separatisti oborili ukrajinski helikopter. Prvi čovjek NATO Anders Fog Rasmusen rekao je u srijedu da se Alijansa mora suočiti sa „novim načinom ratovanja“ Rusije u Ukrajini.

Sa ministarskog sastanka NATO u Briselu, generalni sekretar Anders Fog Rasmusen uputio je novu poruku Rusiji, koja, kako je ocijenio, koristi novi dvoznačni način ratovanja u Ukrajini.

“Ruska agresija protiv Ukrajine vodi ka suspenziji naše praktične saradnje i sa žaljenjem moram reći da Rusija ne pokazuje znake da će poštovati svoje međunarodne obaveze. Tako da ćemo danas ponovo razmotriti naše odnose sa Rusijom i odlučiti šta dalje”, rekao je prvi čovjek Alijanse i pojasnio:

Anders Fog Rasmusen
Anders Fog Rasmusen

“Kao što smo vijedjeli, Rusija sada koristi novi, drugačiji pristup ratovanja protiv Ukrajine, i mi ćemo razmotriti kako da poboljšamo naše razumijevanje dvoznačanih prijetnji i kako da se suočimo sa njima na duge staze”, rekao je Rasmusen.

Uoči sastanka ministara NATO, britanski ministar vanjskih poslova Vilijem Hejg je rekao da je plan ukrajinskog predsjenika Porošenka dočekan i iz Rusije sa dobrodošlicom, kao vrlo mudar, ali da do sada nije bilo nikakvih konkretnih koraka ka provođenju sa njihove strane.

"Apelujemo na Rusiju da preduzme neophodne korake da se zaustave prekogranične akcije slanja oružja, da prekinu sa podrškom ilegalnim separtističkim grupama na istoku Ukrajine, jer ukoliko izostanu takve akcije, uslijediće jače sakcije EU", poručio je Hejg.

Današnjem sastanku u Briselu prisustvuje i američki državni sekretar Džon Keri, mada je on prevashodno tu zbog krize u Iraku.

Od američkih zvaničnika krizom u Ukrajini se bavio potpredsjednik Džo Bajden, koji je razgovarao sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom nakon što su proruske snage oborile vojni ukrajinski helikopter, uprkos prekidu vatre.

Bajden je, kako je objavila Bijela kuća, naglasio da je neophodno da posmatrači verifikuju kršenja prekida vatre, kao i da se mora zaustaviti "prekogranično dostavljanje oružja".

Obaranje helikoptera, u kojem je devet vojnika poginulo, prijeti da ugrozi moguće pregovore o okončanju sukoba koji traju već 11 nedelja i u kojima je, prema podacima UN, poginulo 435 osoba.

Petro Porošenko
Petro Porošenko

Naime predsjednik Ukrajine Porošenko zaprijetio je da će opovrgnuti odluku o „prekidu vatre“ nakon što je raketa ispaljena iz Slovijanska od strane proruskih separatista grubo prekršila „prekid vatre“.

Porošenko je prekid vatre jendostrano obajvio 20. juna, a proruski separatisti prihvatili 23. juna, ali je kršen i prethodnog dana na aereodromu Donjeck i drugim kontrolnim punktovima, što je takođe uzrokovalo jenog poginulog i više povrijeđenih.

Porošenko o ovim incidentima danas telefonski razgovara sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a u telefonskoj konferenciji pridružiće im se njemačka kancelaraka Angela Merkel i francuski predsjednik Fransoa Oland.

Istovremno je ministar odbrane Ukrajine Mihailo Koval saopštio da su ukrajinske snage od intenziviranja sukoba u martu izgubile 142 vojnika.

A danas na prijedlog ruskog predsjednika Putina, gornji dom ruskog parlamenta, Savjet Federacije, donio je odluku o ukidanju odobrenja ruskoj vojsci za vojnu intervenciju u Ukrajini.

Odluka je izgalsana sa 153 glasa za naprema jedan, i njom je opozvana odluka donesena u martu, a koja je omogućila Rusiji da koristi vojnu silu u Ukrajini ako bude bilo potrebe.

Odluka je tada pratila rusku aneksiju ukrajinskog crnomorskog poluostrva Krim.

XS
SM
MD
LG