Dostupni linkovi

Smjenu Čovića, Krišto i Čavare traži 28 organizacija zbog dočeka Kordića


Nakon što su Dragan Čović i još nekoliko visokopozicioniranih članova HDZ-a BiH prisustvovali jučer u Busovači dočeku ratnog zločinca Darija Kordića, danas je reagiralo nekoliko drugih političkih stranaka, ali i veliki broj nevladinih organizacija koje su se oglasile zajedničkim saopštenjem.

"Organizacije civilnog društva izražavaju svoj protest zbog organiziranja javnog dočeka i proslave povodom puštanja na slobodu Darija Kordića, osuđenog ratnog zločinca, koji se održao u Busovači 22. 6. 2014. godine, nakon što je isti odslužio dvije trećine dosuđene kazne za utvrđenu odgovornost za zločine nad civilnim stanovništvom u Lašvanskoj dolini, stoji u saopštenju 28 organizacija.

"Ovim putem najoštrije osuđujemo i prisustvo Dragana Čovića, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Borjane Krišto, delegatkinje Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Marinka Čavare, zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i predsjednika kluba HDZ-a, ali i drugih dužnosnika Hrvatske demokratske zajednice BiH, na održanom skupu u Busovači" navedeno je.

"Imajući u vidu ono što se dogodilo, te vjerujući da građani i građanke Bosne i Hercegovine nisu zaslužili da ih predstavljaju, niti da im svojim potezima stavljaju na teret kolektivnu odgovornost i poistovjećivanje sa zločinom, javno pozivamo Dragana Čovića, Borjanu Krišto i Marinka Čavaru da podnesu ostavke na pozicije u Domu naroda Parlementarne skupštine BiH i Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, te da upute javno izvinjenje građanima i građankama BiH zbog svog postupka"

U slučaju da to ne urade, potpisnici zahtijevaju od Ureda visokog predstavnika da smjeni Čovića, Krišto i Čavaru sa funkcija koje obnašaju i na taj način pošalje jasnu poruku da nosioci javnih funkcija koji podržavaju osuđene ratne zločince nisu i ne mogu biti donosioci odluka o budućnosti države Bosne i Hercegovine.

Postom se podsjeća zašto je Kordić osuđen.

"Najmlađa žrtva pokolja u Ahmićima bila je stara tri mjeseca, a najstarija 82 godine. Za ubistvo 116 civila je sudski utvrđena krivična odgovornost Darija Kordića. Ovakav odnos prema osuđenom ratnom zločincu od strane lokalne zajednice, vjerskih dužnosnika, te predstavnika institucija države Bosne i Hercegovine koji su prisustvovali dočeku, smatramo pokazateljem neuspjeha u procesu suočavanja sa prošlošću, teškim negiranjem stradanja civilnih žrtava, te potvrdom nastavka politike iz devedesetih među onim političkim strankama koje, premda formalno učestvuju u proevropskim inicijativama, još nisu u stanju da se odreknu ideologije zločina", navodi se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG