Dostupni linkovi

Festivali u BiH: Ljeto za filmske i blues sladokusce


Sarajevo Film Festival, ilustrativna fotografija
Sarajevo Film Festival, ilustrativna fotografija
Oskaravac Danis Tanović je dodijelio nagradu - Srce Sarajeva - najboljem filmu na prošlogodišnjem Sarajevo film festivalu. Za razliku od nedodirljivog sjaja Kanskog ili Venecijanskog festivala, ovaj događaj odlična je prilika da se publika druži sa domaćim i stranim zvijezdama.

I poslije dvadeset godina postojanja, SFF se trudi sačuvati taj trend, kaže direktor Mirsad Purivatra:

„Nema dileme da SFF ne želi, niti može, da se pretvori u neki drugi Kan, zbog industrije koja ovdje ne postoji na tom nivou kao u Francuskoj ili čitavoj Evropi. Mi moramo biti realni da ovo mora biti međunarodni festival, sa fokusom na regiju i sa fokusom na razvoj filmske industrije u regiji. Svaka velika zvijezda iz Holivuda ili Evrope je za nas dobro došla. Ne smijemo zaboraviti, ono što jeste bit festivala, da otkrivamo, dajemo podršku i promovišemo autore iz BiH i regiona. Ove godine SFF slavi svoj dvadeseti rođendan, tako da želimo na neki način da obilježimo taj jubilej, prisjećajući se svega što smo do sada radili, ali istovremeno da možda i najavimo neke nove pravce i ono što bi festival trebao da bude u narednim godinama.”

Kao što Sarajevo, tokom devet dana trajanja SFF-a, vrvi od turista, tako i mali hercegovački grad Široki Brijeg tokom avgusta, kada je Mediteran film festival. Ovo je najstariji festival dokumentarnog filma u regiji, koji, uprkos nedostatku finansijske podrške, opstaje već petnaest godina. Direktor festivala, Tomislav Topić:

„Za ovogodišnji festival spremamo uobičajene stvari. Glavni program su filmovi u konkurenciji, dokumentarci sa Mediterana, selekcija je upravo u tijeku. Broj prijavljenih filmova je ogroman, tako da je program uvijek dobar i konkurencija je vrlo jaka, tako da naši selektori neće imati velikih problema. Mislim da je produkcija na Mediteranu vrlo dobra. Ove godine smo bazirani na domaću produkciju. Kroz festival, u XV godina, se vrlo razvila i filmska produkcija u Hercegovini. To nam je nekako bio i cilj, da pomažemo domaću produkciju. Imati ćemo ciklus filmova domaćih autora i novih ostvarenja.”

Još jedan festival u Hercegovini, vrijedan pažnje, bit će po XII put održan u Mostaru. Počinje 16. jula, a organizatori obećavaju pravi praznik za ljubitelje bluesa i rocka. Veliki broj stranih, regionalnih i domaćih bendova, poput Tita i tarantula, te Vlatka Stefanskog, svirat će u Mostaru. Organizator Mili Tiro:

„Ono što je specifikum festivala je, da osim Ine Sajbona, Koko Montoje, Vlatka Stefanovskog, Erika Sardinasa, Tita la Rive i ovih mladih gitarista koji dolaze, program smo u potpunosti posvetili ulozi gitare u bluzu i roku.”

Opet u julu, ali u Banja Luci, na sedmom Demofestu, svirat će slavni njemački rokeri Guano Apes, reggae veteran sa Jamajke Max Romeo, te regionalne zvijezde kao Hladno pivo, Eyesburn i Damir Urban. Njihovi hitovi, kao i mnogih drugih, odjekivat će zidinama tvrđave Kastel od 17. do 19. jula. PR Demofesta Brankica Stojanović:

„Koncepcijski se Demo fest nije mnogo mijenjao u odnosu na prethodne godine. Tu su dvije takmičarske večeri i treće je finalno veče. Brojne nagrade imaju kao glavni zadatak maksimalizaciju talenta autorskih bendova koje odabiremo na konkursu. O samoj popularnosti festivala u regionu govori i činjenica da smo ove godine imali čak 457 prijava, od kojih je najviše bilo iz Srbije, Hrvatske i BiH. Mnogo napora je uloženo u njegov razvoj i trudimo se da svake godine uvedemo neki novi sadržaj, koji će neku novu alternativnu grupu ljudi, koji rade i stvaraju, ali nemaju medijski prostor da pokažu svoj kvalitet, izbaciti na površinu u nekom vremenu šunda i kiča, u kom mi trenutno živimo."
XS
SM
MD
LG