Dostupni linkovi

Iznenadna vojna vežba u Rusiji, Moskva u riziku novih sankcija


Vladimir Putin, ilustrativna fotografija
Vladimir Putin, ilustrativna fotografija
Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je vojnim snagama u centralnom delu te zemlje da budu „u punoj borbenoj pripravnosti“, javljaju mediji. To je deo nenajavljene vežbe za proveru njihove borbene gotovosti. Rusija se suočava sa rizikom od uvođenja novih sankcija od strane Zapada, poručili su lideri SAD, Francuske i Nemačke, samo dan nakon što je Vašington uvedeo sankcije za sedmoricu proruskih pobunjenika u Ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je vojnim snagama u centralnom delu te zemlje da budu „u punoj borbenoj pripravnosti“, javljaju mediji. To je deo nenajavljene vežbe za proveru njihove borbene gotovosti. Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu kazao je da će znak za uzbunu u centralnoj vojnoj oblasti biti na snazi do 28. juna.

Prema rečima Valerija Gerasimova, šefa Generalštaba Rusije, u jednonedeljnom dfrilu učstvovaće 65.000 vojnika. On je dodao da će u vežbi učestvovati vazdušnodesantni i vojni avioni, te helikopteri.

Vojna vežba stupila je na snagu nakon što je NATO saopštio da je Rusija nastavila da konentriše vojne snage na ukrajinskoj granici, gde proruski separatisti već duže od dva meseca vode borbe protiv ukrajinski vojske.

Lideri zapadnih zemalja - SAD, Francuske i Nemačke - poručili su da se Rusija suočava sa rizikom od uvođenja novih sankcija od strane Zapada. Ova poruka stigla je samo dan nakon što je Vašington uvedeo sankcije za sedmoricu proruskih pobunjenika u Ukrajini.

SAD su uvele sankcije sedmorici separatističkih zvaničnika u Ukrajini, optužujući ih da predstavljaju "pretnju za mir, bezbednost i stabilnost" te zemlje. Među separatističkim liderima na crnoj listi SAD nalazi se proruski lider Slovjanska Vjatčeslav Ponomarev i Igor Strelkov koji trenutno upravlja proruskim snagama u tom gradu.

"Ti pojedinci doprineli su nezakonitom slabljenju legitimnosti vlade u Kijevu, pre svega tako što se samoproklamovali na pozicijama vlasti i raspirujući nasilje i nemire", rekao je podsekretar Trezora zadužen za borbu protiv terorizma Dajvid Koen.

"SAD će nastaviti da preduzimaju mere kako bi odgovarali oni koji deluju u cilju destabilizacije Krima i Ukrajine", dodao je on.

Ovim sankcijama, sva potencijalna sredstva tih pojedinaca u SAD su zamrznuta, a svim državljanima SAD zabranjeno je da imaju trgovinske i finansijske odnose sa njima.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun nazvao je "ohrabrujućim" mirovni plan premijera Ukrajine Petra Porošenka za smirivanje sukoba na istoku te zemlje, izjavio je portparol prvog čoveka svetske organizacije Stefan Dujaric.

Ban je "pozdravio političku volju ukrajinskog predsednika za rešavanje krize u Ukrajini mirnim putem", dodao je portparol.

Plan u kojem je najavljeno 14 mera, među kojima i primirje, dijalog i mere sa smirivanje napetosti, "ohrabrujuć" je, ali važno je da te mere budu efikasno primenjene", rekao je Dujaric.

Na zvaničnom sajtu ruskog predsednika Vladimira Putina objavljeno je saopštenje povodom odluke Kijeva da se u Ukrajini uvede sedmodnevna obustava vatre, u kojem se navodi da je došlo do oružanog incienta “na teritoriji Rusije, kod graničnog prelaza Dolzhansk”. U incidentu je, kako se navodi, uništena zgrada i ranjen ruski graničar.

“Rusija očekuje objašnjenje i izvinjenje zbog incidenta. S obzirom na ovu situaciju, ruska strana mora pažljivo analizirati tekst osluke ukrajinskog predsednika i plan za njegovu implementaciju”, navodi se u saopštenju sa sajta predsednika Ruske Federacije.

“Nažalost, prve analize pokazuju da ovo nije poziv na mir i pregovore, već ultimatum militantima na jugoistoku Ukrajine da polože oružje. Za sada je izostao glavni element – poziv na početak pregovora”, zaključuje se u saopštenju iz Putinovog kabineta.

Porošenko je u petak proglasio primirje u trajanju od nedelju dana kako bi omogućio da proruski borci predaju oružje i da bude pokrenut ambiciozni mirovni plan, što separatisti odbijaju.

"Danas, 20. juna, prekid vatre stupa na snagu. Trajaće do 27. juna", rekao je Porošenko. "To je više nego dovoljno da počne proces razoružanja, da počne da se uspostavlja tampon zona duž granice sa Rusijom", dodao je.

Predsednikova kancelarija precizirala je ipak da primirje ne podrazumeva da ukrajinske snage neće odgovoriti u slučaju napada na njih.

Pres služba Kremlja je ocenila da objava prekida vatre ukrajinskog predsednika više liči na ultimatum jugoistoku Ukrajine. U trenutnoj situaciji, ruska strana bi trebalo detaljno da analizira tekst takve odluke predsednika Ukrajine i proceduru njene primene, dodaje se u saopštenju Kremlja, prenosi Itar-Tas.

Sergej Markov, ideolog Kremlja i bivši zamenik predsednika poslaničke grupe u Dumi, napisao je na svom Facebook profilu da se približava “vrhunac krize” u Ukrajini. On tvrdi da se ukrajinska vojska premešta sa juga i severa kako bi zatvorila granicu sa Rusijom, nakon čega će uslediti “snažan napad na ključne objekte u pobunjenom Donbasu”.
XS
SM
MD
LG